Vrouwenbesnijdenis in Nederlandse ziekenhuizen

Array

vrouwenbesnijdenisProf. dr. Ruud Peters (arabist) en drs. Nizaar Makdoembaks: ‘Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet erop toezien dat gynaecologen besneden moslima’s niet opnieuw besnijden.’
Arts bereid beroepsgeheim te schenden bij onderzoek IGZ naar toedracht  “val”  van besneden Somalische moslima.

Onderzoeker, publicist en voormalig huisarts Nizaar Makdoembaks beschrijft in zijn jongste publicatie het tragische verhaal van een orthodox islamitische, Somalische moeder en haar twee dochters. Medische, juridische en ethische aspecten uit deze casus worden beschreven tegen de achtergrond van actuele gegevens.

De eerste zwangerschap van de faraonisch besneden Somalische Mohammed L. eindigde in een Nederlands ziekenhuis met een miskraam. Om te curetteren moest haar besnijdenis worden opgeheven. Maar na seksuele klachten van de Somalische echtgenoot werd deze “genitale verminking” in de oorspronkelijke toestand hersteld. Deze hersteloperatie is door de Nederlandse beroepsgroep (KNMG) verboden. Daar de vrouw nog twee keer zwanger raakte (waarbij ze twee dochters kreeg) moest de besnijdenis nog tweemaal opgeheven en weer hersteld worden!

Toen enkele jaren later tegen de wil en na mishandeling van mevrouw Mohammed L. de twee dochters in Somalie werden besneden, raakte zij psychisch in een langdurige crisis. Onder nog niet opgehelderde omstandigheden “viel” zij van 15 meter hoog uit een flat. Na een ziekenhuisopname en revalidatie van enkele maanden kwam ze in een rolstoel terecht.
De toedracht van dit “ongeluk” is nooit uitgezocht. De IGZ is door gynaecologen, trauma-artsen, revalidatieartsen en psychiaters over het vorenstaande (nog) niet geïnformeerd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Vrouwenbesnijdenis in Nederlandse ziekenhuizen"

  1. Jousra Echcharif

    Ik vind het jammer dat sommige mensen zo zijn en zichzelf moslim noemen, want de Islam is zo een vrouwvriendelijk geloof en staat geen enige vorm van extremisme toe. De Islam word ook het geloof van het gulden middenweg genoemd en het raakt mij diep in mijn hart en dat meen ik echt dat die mensen die zo leven het voor de rest verpesten. Vrouwenbesnijdenis komt niet voor in de Islam en mijn geliefde profeet mohammed(vrede zij met hem) heeft zijn vrouwen ook niet besneden.Einde Citaat.

Comments are closed.

Recente artikelen