MC St Radboud opent ‘hangplek’ voor (jong)volwassenen met kanker

Array

persbericht_hangplekOp 16 april opent het UMC St Radboud een officiele ‘hangplek’ voor adolescenten en jong volwassenen met kanker. De hangplek is de start van een breder initiatief om deze leeftijdsgroep specifieke zorg, begeleiding en aandacht te geven in hun strijd tegen kanker.

(Jong) volwassenen in de leeftijd van 18 tot ca. 35 jaar krijgen steeds vaker te maken met de diagnose ‘kanker’. Ze zijn te oud om gebruik te maken van specifieke behandelprogramma’s rondom kinderoncologie en ze vormen een minderheid binnen de groep volwassenen die met de ziekte gediagnosticeerd worden. Juist deze groep patienten, in de kracht van hun leven, krijgt te maken met heel specifieke vragen en aandachtspunten. Denk bijvoorbeeld aan vragen over vruchtbaarheid tijdens of na chemotherapie of bestraling. Maar ook psychosociale onderwerpen als vriendschap, relaties en beroepskeuzes kunnen op deze leeftijd sterk beïnvloed worden als er kanker wordt vastgesteld.Een eigen plek
Met de ‘hangplek’ krijgen (jong) volwassen patienten een eigen kamer, waar ze tijdens hun ziekenhuisopname in contact kunnen komen met andere leeftijds- en lotgenoten en zich even kunnen terugtrekken. Het initiatief voor de kamer is mede tot stand gekomen door contact met de patientenorganisatie Jong en Kanker en dankzij de inbreng van huidige oncologische (jong) volwassen patienten in het UMC St Radboud.

De hangplek is onderdeel van de zorg en begeleiding die het UMC St Radboud momenteel ontwikkelt voor patienten in de leeftijd van 18-35 jaar, die gediagnosticeerd worden met kanker. De volgende stap is de opening van een aparte poli voor patienten in deze leeftijdscategorie. Op de poli ontvangen zij gestructureerde en op hun leeftijdscategorie toegespitste hulp en (na)zorg, die niet direct te maken heeft met de medisch technische kant van hun ziekte. Voor dat laatste zijn zij bij de eigen specialist onder behandeling. De nieuwe poli is een variant op de LATER poli die het ziekenhuis al heeft geïntroduceerd bij de kinderoncologie. Het UMC St Radboud zal het eerste ziekenhuis zijn dat een aparte poli opent voor (jong) volwassenen met kanker.

Bron:UMCN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen