Zembla: Patiëntveiligheid in het geding door slechte ziekenhuishygiëne

Array

operatieNu bij Vara Kassa een item over ziekenhuishygiene. Op beelden die het onderzoeksprogramma ZEMBLA maakte tijdens het schoonmaken in ziekenhuizen, is te zien hoe strenge schoonmaakregels veelvuldig worden overtreden.De uitzending van Zembla is aanstaande Zondag 19 april om 21.40 uur op Nederland 2 bij de VARA/NPS

ZEMBLA liet gerenommeerde experts op het gebied van hygiene en ziekenhuisinfecties kijken naar de opnamen en zij reageerden geschokt.

De patientveiligheid is in het geding”, stelt T. Daha, adviseur infectiepreventie. “Als ik dit zo zie, vraag ik me af of er überhaupt schone ziekenhuizen zijn in ons land.”

J. Kluytmans, hoogleraar medische microbiologie en infectiepreventie: “Honderden patienten zouden niet overlijden als we de hygieneregels 100% naleven. Er is een patroon dat consequent de regels niet strak worden nageleefd.”

Ook microbioloog A. Voss kan na het zien van de beelden maar tot één conclusie komen: “Als ik alle gebeurtenissen bij elkaar optel, dan moet je dat wel vies noemen.”

Kamers waar met MRSA besmette patienten hebben gelegen, worden niet goed gereinigd. Het sanitair, een broeinest van bacterien, wordt ook niet volgens de regels schoongemaakt. Op de operatiekamer worden bloedresten niet gedesinfecteerd. Een anesthesist klaagt dat de apparaten in de operatiekamer al tijden niet goed zijn schoongemaakt.

De beelden zijn gemaakt door een verslaggever van Zembla, die als schoonmaker solliciteerde bij willekeurige ziekenhuizen in Nederland. Hij kon bij twee ziekenhuizen direct aan de slag: het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk.

Zembla heeft gerenommeerde experts op het gebied van hygiene en ziekenhuisinfecties de beelden laten bekijken en zij reageerden geschokt. “De patientveiligheid is in het geding”, stelt T. Daha, adviseur infectiepreventie. “Als ik dit zo zie, vraag ik me af of er überhaupt schone ziekenhuizen zijn in ons land.”J. Kluytmans, hoogleraar medische microbiologie en infectiepreventie: “Honderden patienten zouden niet overlijden als we de hygieneregels 100% naleven. Er is een patroon dat consequent de regels niet strak worden nageleefd.”

Ook microbioloog A. Voss kan na het zien van de beelden maar tot één conclusie komen: “Als ik alle gebeurtenissen bij elkaar optel, dan moet je dat wel vies noemen.”

De verslaggever maakte onder meer schoon in operatiekamers waar operatielampen waarop bloedresten zaten niet gedesinfecteerd werden. Hij kreeg instructies om het sanitair schoon te maken met meubelreiniger. Vlokken stof haalde hij boven patienten weg, terwijl zij een chemokuur ondergingen. Microbioloog Voss hierover: “Het aantreffen van stofnesten in patientenkamers met oncologiepatienten is ernstig te noemen.”

De ziekenhuizen waar Zembla met verborgen camera gefilmd heeft, zijn ook geschrokken van de beelden. “De protocollen deugen wel, maar de navolging van die protocollen is duidelijk niet goed in orde”, reageert J. Voorburg, lid Raad van Bestuur van het St. Jansdal ziekenhuis.

V. Krul, lid Raad van Bestuur van het Reinier de Graaf Gasthuis, zegt: “U heeft mij de beelden laten zien en ik wil zeggen dat het ook voor mij excessen zijn. Ik geef ook aan dat hier oude gebouwen zijn, maar dat is geen excuus. Daar verschuil ik me niet achter.” Op de vraag of de patientveiligheid in gevaar is, zegt Krul: “Dat zeggen de deskundigen, dat ben ik zelf niet. Ik weet in ieder geval wel dat we iets moeten doen aan het schoonmaken en dat gaan we doen.”

Bron: Zembla

UPDATE: RDGG heeft al wel gereageerd en laat weten dat het zelfs erger is geweest. En ziet de oplossing in het huren van een actrice.  Het St. Jansdal heeft nog niet gereageerd,

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen