Bijna kwart geriatrische patiënten krijgt niet de benodigde medicijnen

0
265

ouderen1Bij 75% van de patienten blijkt een verschil te bestaan tussen wat de huisarts schrijft over het medicijngebruik in de verwijsbrief aan een afdeling geriatrie, en wat de patient en de (mantel)zorg meldt over de werkelijk gebruikte medicatie. Dat blijkt uit het onderzoek van Linda Tulner. Geriatrische patienten krijgen steeds meer geneesmiddelen, vooral voor nieuwe diagnoses. Desondanks krijgt bijna een kwart van de patienten niet alle benodigde medicijnen. Anderzijds worden bij bijna de helft (44,5%) van de patienten combinaties gezien met kans op een nadelig effect.

Van de patienten ouder dan 80 jaar met hoge bloeddruk wordt 95% behandeld met bloeddrukverlagende middelen. Bij patienten met boezemfibrilleren (een onregelmatige hartslag) die bloedverdunners zouden moeten gebruiken om beroertes te voorkomen, krijgt de helft deze ook daadwerkelijk. Bij 78% van de patienten zijn er extra risicofactoren voor het krijgen van een beroerte aanwezig terwijl er óók redenen zijn om juist geen antistolling voor te schrijven. Alleen bij een hogere leeftijd was er een grotere kans dat er geen antistolling voorgeschreven werd.

20-05-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Linda Tulner, Farmaceutische Wetenschappen Proefschrift: Polypharmacy in geriatric patients: too much or too little Promotor 1: Prof.dr J.H. Beijnen Copromotor 1: Dr. D.P.M. Brandjes

Bron: UU

Vorig artikelVergoeding diabetes medicijn BYETTA® vanaf 1 mei 2009
Volgend artikelDe rol van PPARgamma in de vetstofwisseling
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.