Wegens oplichting veroordeelde oud-bankdirecteur heeft jarenlang toezicht gehouden op de financiën van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

0
1894

De directeur beheer van Jeugdzorg Noord-Brabant wordt ontslagen. Hij zou het bureau bewust onjuist hebben geïnformeerd en misleid. Dat concludeert jeugdzorg na een extern onderzoek. De directeur was in oktober 2007 al op non-actief gesteld vanwege mogelijke belangenverstrengeling bij vastgoedtransacties. Dat blijkt uit het onderzoek van Hoffman Bedrijfsrecherche naar mogelijke belangenverstrengeling. Het onderzoek richtte zich op de voormalige directeur Beheer en de oud-penningmeester van de Raad van Toezicht. Zij zouden hebben gesjoemeld bij de aan- en verkoop van huisvesting voor de jeugdzorg.

bureau-jeugdzorg-noord-brabantDe wegens oplichting veroordeelde oud-bankdirecteur heeft jarenlang toezicht gehouden op de financien van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. De 66-jarige Raymond Bullens werd eind vorig jaar wegens vermoedens van fraude op non-actief gezet door Bureau Jeugdzorg. Ook de financieel directeur van de instelling legde toen zijn functie neer. Onlangs dook een oude veroordeling van Bullens op. Er zijn aanwijzingen dat oud-penningmeester in de raad van toezicht Raymond Bullens samen met de voormalige financieel directeur onder een hoedje heeft gespeeld met vastgoedpartijen. Eindhovenaar Bullens zou een leidende rol hebben genomen en zich met de uitvoering van het vastgoedbeheer zijn gaan bemoeien. De verdenking is dat hij bevriende vastgoedondernemers heeft bevoordeeld. Bullens was ook commissaris bij het bedrijf van zijn overbuurman, een Eindhovense vastgoedbelegger. Deze is eigenaar van Jeugdzorg-panden in Tilburg, Den Bosch en Roosendaal. De panden in Tilburg en Roosendaal kocht hij van Jeugdzorg, dat de panden na een verbouwing terughuurde. Bullens heeft ook banden met een tweede Eindhovense vastgoedondernemer die eigenaar is/was van twee Jeugdzorg-gebouwen in Eindhoven. Bullens houdt kantoor in een pand van deze ondernemer

Daarnaast blijkt Bullens in 2002 samen met de vermoorde advocaat Bram Zeegers (vertrouweling van Willem Endstra) voor de rechter te hebben gestaan in verband met grootschalige oplichting. Zeegers kreeg een jaar cel, Bullens een half jaar voorwaardelijk en een boete. Bullens meldde die veroordeling niet bij Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, waar hij sinds 1995 aan verbonden was.

Bureau Jeugdzorg heeft het rapport van de bedrijfsrecherche aan justitie gegeven. Bovendien schakelt het bureau een advocaat in om te kijken of de schade kan worden verhaald.De penningmeester legde in december zijn functie neer. De directeur werd in november op non-actief gesteld. De penningmeester, bleek als bankdirecteur al eens veroordeeld wegens oplichting. Bureau Jeugdzorg, dat de jeugdhulpverlening in heel Brabant regelt, was daar niet van op de hoogte. Volgens het Eindhovens Dagblad zou de man samen met vastgoedondernemers een te hoge huur hebben berekend voor panden van jeugdzorg.Vooralsnog wordt het duo ‘belangenverstrengeling rond huisvestingsvraagstukken’ verweten.

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant kent al langer organisatorische problemen. Het was er de afgelopen jaren een komen en gaan van interim-managers. In 2007 gaf het Bureau tien keer zo veel uit aan uitzendkrachten als begroot. De Tweede Kamer en de provincie, die het leeuwendeel van de kosten betaalt, eisten vorig jaar opheldering toen bleek dat tien interim-krachten samen meer dan een half miljoen euro aan salaris hadden opgestreken.