Online programma alcohol bereikt Nederlandse vrouw

Array

vrouw-met-glas-wijnBegin vorig jaar lanceerde Brijder www.alcoholondercontrole.nl. Via dit online hulpprogramma wordt een doelgroep bereikt die in de reguliere hulpverlening nauwelijks gezien wordt: werkend, hoog opgeleid en opvallend veel vrouwen. Daarnaast wordt hulp in een veel vroeger stadium gezocht, waardoor met een relatief korte behandeling veel wordt bereikt.

In de reguliere verslavingszorg bestaat de grootste groep patienten uit mannen (75%) en uit lager opgeleiden. Opvallend is dat de deelnemers die zich aanmelden voor online hulp voor hun alcoholprobleem voor 49% uit vrouwen bestaat, tegenover 25% in de reguliere zorg. Het merendeel van de patienten (60%) bestaat uit personen tussen de 40 en 60 jaar. Daarnaast is het opleidingsniveau opvallend: 43% van de online deelnemers heeft minimaal een HBO-opleiding genoten. Iets meer dan 80% heeft een baan, waarvan de meerderheid fulltime werkt. Brijder is van mening dat de opzet van het programma geslaagd is: een doelgroep bereiken die niet makkelijk afstapt op de verslavingszorg. Met online hulpverlening wordt deelnemers namelijk laagdrempelige zorg geboden die 24 uur per dag bereikbaar is. Bovendien blijft men anoniem voor de buitenwereld. Alleen de huisarts en de zorgverzekering worden geïnformeerd. De kosten van de online behandeling worden vergoed binnen het basispakket van de Nederlandse zorgverzekeraars.

Naast deze behandeling gericht op alcohol biedt Brijder nog vier online behandelingen:

www.cannabisondercontrole.nl, www.drugsondercontrole.nl, www.rokenondercontrole.nl en www.gokkenondercontrole.nl. Inmiddels wordt 20% van de nieuwe patienten van Brijder met behulp van één van bovenstaande online behandelingen behandeld.

Brijder, specialist in verslavingszorg, is een van de grootste aanbieders met haar ruim 40 vestigingen in Noord- en Zuid-Holland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen