Online programma alcohol bereikt Nederlandse vrouw

0
206

vrouw-met-glas-wijnBegin vorig jaar lanceerde Brijder www.alcoholondercontrole.nl. Via dit online hulpprogramma wordt een doelgroep bereikt die in de reguliere hulpverlening nauwelijks gezien wordt: werkend, hoog opgeleid en opvallend veel vrouwen. Daarnaast wordt hulp in een veel vroeger stadium gezocht, waardoor met een relatief korte behandeling veel wordt bereikt.

In de reguliere verslavingszorg bestaat de grootste groep patienten uit mannen (75%) en uit lager opgeleiden. Opvallend is dat de deelnemers die zich aanmelden voor online hulp voor hun alcoholprobleem voor 49% uit vrouwen bestaat, tegenover 25% in de reguliere zorg. Het merendeel van de patienten (60%) bestaat uit personen tussen de 40 en 60 jaar. Daarnaast is het opleidingsniveau opvallend: 43% van de online deelnemers heeft minimaal een HBO-opleiding genoten. Iets meer dan 80% heeft een baan, waarvan de meerderheid fulltime werkt. Brijder is van mening dat de opzet van het programma geslaagd is: een doelgroep bereiken die niet makkelijk afstapt op de verslavingszorg. Met online hulpverlening wordt deelnemers namelijk laagdrempelige zorg geboden die 24 uur per dag bereikbaar is. Bovendien blijft men anoniem voor de buitenwereld. Alleen de huisarts en de zorgverzekering worden geïnformeerd. De kosten van de online behandeling worden vergoed binnen het basispakket van de Nederlandse zorgverzekeraars.

Naast deze behandeling gericht op alcohol biedt Brijder nog vier online behandelingen:

www.cannabisondercontrole.nl, www.drugsondercontrole.nl, www.rokenondercontrole.nl en www.gokkenondercontrole.nl. Inmiddels wordt 20% van de nieuwe patienten van Brijder met behulp van één van bovenstaande online behandelingen behandeld.

Brijder, specialist in verslavingszorg, is een van de grootste aanbieders met haar ruim 40 vestigingen in Noord- en Zuid-Holland.