EenVandaag: Tamiflu illegaal online te koop

Array

De verkoop van het medicijn Tamiflu op online apotheeksites is explosief gestegen na de berichten over mexicaanse griep. Normaal gesproken is Tamiflu is receptplichtig. Daarnaast is slikken van Tamiflu ook pas zinvol als je besmet bent met het virus. Sites als dokteronline.nl omzeilen dit en leveren, met recept, maar zonder dat ze de patient kennen.Goedkoop is het niet. Via tamiflu-bestellen.nl kost een verpakking met 10 dragees bijna 80 euro. Op tamiflubestellen.nl moet er voor 10 pillen bijna honderd euro betaald worden. In Nederland is de maximum toegestane prijs voor 10 stuks Tamiflu 33,30 euro. Op internet betaal je tussen de 80 en 200 euro.

Het online verkopen van Tamilflu is illegaal, want artikel 67 van de Geneesmiddelenwet wordt overtreden, en daar staat in:

“Het is een ieder verboden via internet geneesmiddelen voor te schrijven aan personen die de voorschrijver nog nooit persoonlijk heeft ontmoet, of die de voorschrijver niet kent of van wie de voorschrijver de medicatiehistorie niet beschikbaar heeft.”

dokteronlinerecept1Klik op de afbeelding om de afbeelding te vergroten

Tamiflu is onder andere te koop op de sites 121doc.nl en Dokteronline.com. Ook op Marktplaats zijn al verkopers te vinden die gebruik willen maken van de hype.

Dokteronline.com is er nogal laconiek over. Op haar website stelt men het volgende;

Ten ontrechte wordt er in sommige media beweerd dat het bestellen van Tamiflu via online apotheken illegaal zou zijn. Dit is echter onjuist. Sites zoals Dokteronline faciliteren een bemiddelingsplatform tussen patienten, artsen en apotheken binnen Europa. Dit is gewoon toegestaan. Alleen Nederlandse artsen mogen niet meer online voorschrijven. U als klant heeft het recht om uw consult en eventuele medicijnen te betrekken van waar en van welke legale zorgverlener u dit wenst. De Tamiflu die u uitgeleverd wordt via de apotheken waarvoor dokteronline bemiddelt is legaal en afkomstig van de producent Roche

Internetapotheken spelen via ingewikkelde constructies handig in op mogelijke paniek rondom de varkensgriep. Het ministerie van VWS heeft vandaag laten weten deze kwestie onder de loep te nemen. Wie nu naar zijn huisarts gaat voor een preventief voorraadje krijgt nul op het rekest. Minister Klink meldde woensdagmiddag dat alleen mensen die besmet zijn of mensen uit hun omgeving Tamiflu krijgen voorgeschreven.

Ook voor het bestellen van geneesmiddelen via internet geldt dat er een doktersrecept vereist is. Sinds in juli 2008 de wet op de geneesmiddelen aangescherpt is, geldt dat een arts alleen een recept mag voorschrijven als deze de patient heeft ontmoet en de op de hoogte is van de medicatiegeschiedenis.

Dokteronline, eigenaar van tamiflu-bestellen.nl werkt ook volgens een dergelijk principe. Het bedrijf is gevestigd op de Nederlandse Antillen.Omdat het bedrijf niet op Nederlands grondgebied gevestigd is, kan de Nederlandse overheid weinig beginnen tegen dat soort bedrijven. Voorschrijvers of afleveraars kunnen wel aangepakt worden.

De woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) noemt het onverstandig als mensen preventief  Tamiflu gebruiken. “Het is nooit goed om medicijnen te nemen die niet voorgeschreven zijn.” Aan het gebruik van Tamiflu kleven namelijk ook gevaren.  In de USA gaan de fabrikanten Roche en GlaxoSmithKline nadrukkelijker voor psychiatrische bijwerkingen waarschuwen in de bijsluiter van respectievelijk Tamiflu en Relenza.

De aanleiding hiervoor zijn meldingen van psychische stoornissen bij mensen die Tamiflu haddden gebruikt. Het is overigens nog onduidelijk of er een causaal verband bestaat tussen het optreden van psychische stoornissen en het gebruik van Tamiflu. Bij Relenza zijn nog geen psychische problemen gemeld. Voor meer informatie lees artikel Reuters ‘Flu drug makers change labels over behavior issue’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "EenVandaag: Tamiflu illegaal online te koop"

  1. Wat een zever allemaal! Laat de mensen die willen bestellen gewoon hun ding doen jongens en kom niet opdraven met allerlei belachelijke regeltjes die het leven alleen maar moeilijker maken!

Comments are closed.

Recente artikelen