Hoe trouw gebruik je de inhalator?

Array

turbuhalersHet valt niet mee voor een kind om elke dag medicijnen te gebruiken. Toch werken de meeste geneesmiddelen alleen als je ze trouw inneemt. Dat geldt zeker voor de ontstekingsremmers die kinderen met astma twee maal per dag moeten inhaleren. Ziekenhuisapotheker in opleiding Erwin Vasbinder onderzoekt, samen met de kinderartsen Bart Wolf en Nordin Dahhan, hoe trouw kinderen dit eigenlijk doen.

’Kijk’, zegt Vasbinder en zet een klein, blauw apparaatje op tafel. ‘Dit is de e-haler waarin je de inhalator klikt. De e-haler meet vervolgens objectief wanneer je de inhalator gebruikt en hoeveel je gebruikt.’ Kinderen die meedoen aan het onderzoek krijgen de e-haler mee naar huis.

Vasbinder: ‘Op dit ogenblik gebruiken we een vragenlijst om te kijken hoe trouw een kind zijn medicijnen gebruikt. “Dokter, het gaat fantastisch”, horen we dan. Maar is dat wel zo? Daarom zijn we dit onderzoek gestart.’Factoren
Het onderzoek van de eerste vijftig kinderen startte begin dit jaar. Uiteindelijk willen het  samen 225 kinderen onderzoeken. Vasbinder: ‘We kijken ook welke factoren invloed hebben op de therapietrouw. Daarom vragen we onder andere naar leeftijd, taalvaardigheid, opleidingsniveau van ouders, gezinsinkomen, huisvesting, rookgedrag van ouders en de houding tegenover medicijnen.

Omdat de meerderheid van de kinderen met astma in Amsterdam allochtoon is, is de culturele achtergrond ook onderwerp van onderzoek. Er is namelijk weinig bekend over de therapietrouw bij deze kinderen. We richten ons onderzoek daarom op zowel Nederlandse als Turkse en Marokkaanse kinderen.’

Inzicht

Het onderzoek moet leiden tot meer inzicht in het gebruik van de inhalator. Zo kan het ziekenhuis ook bepalen hoe betrouwbaar de huidige vragenlijst over therapietrouw wordt ingevuld. Vasbinder: ‘Verder kan de kinderarts met deze gegevens aanknopingspunten vinden om de behandeling verder te verbeteren. Op die manier hebben de deelnemers ook zelf voordeel bij het onderzoek.’

Bron:SLAZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen