Scheper Ziekenhuis was op de hoogte van strafblad arts

Array

reijnen-en-patient-preoperatief-bron-photobucket-200x200Het Scheper Ziekenhuis in Emmen wist dat de chirurg Dr.N.M.P.. Reijnen een medisch strafblad had. De chirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen die een reeks fatale maagverkleiningen heeft uitgevoerd, heeft zelf aangegeven dat hij in Duitsland een medisch strafblad had. De arts voerde in het Scheper Ziekenhuis onder andere laparascopische chirurgie uit waaronder maagverkleiningen ook wel bariatrische chirurgie genoemd. Bestuursvoorzitter Maarten Rutgers zegt in een interview met het Dagblad van het Noorden dat de arts het ziekenhuis daarvan in 2005 op de hoogte heeft gesteld. Bij het Scheper Ziekenhuis in Emmen was dus wel degelijk bekend dat chirurg Nick Reijnen in Duitsland een medisch strafblad had. Ondanks de veroordeling voor dood door schuld kon hij zijn werk in Emmen voortzetten. Volgens bestuursvoorzitter Maarten Rutgers  meldde de chirurg vier jaar geleden dat hij in Duitsland was veroordeeld voor een fatale fout bij een operatie in 2002. Hij had toen een forse geldboete gekregen voor een fatale operatiefout in 2002 in Duitsland.

Desondanks mocht de specialist in Emmen doorgaan met zijn werk. Onlangs werd bekend dat zes patienten zijn overleden na een maagverkleining door de arts. Hij heeft daarna zijn werk neergelegd.

Rutgers is pas een jaar de topman in Emmen en wist tot vorige week van niets. “Ik ken niet alle details uit de dossiers van onze specialisten. Hoe op de veroordeling is gereageerd, kan ik achteraf niet precies reconstrueren.”

Rutgers heeft wel achterhaald dat bij de sollicitatie van de chirurg is getracht referenties na te trekken. De Duitse klinieken, waar hij had gewerkt, gaven volgens Rutgers geen informatie over lopende schadeclaims. “Mij is verteld dat de klinieken weigerden om iets te zeggen.” Dat de referenties niet konden worden gecheckt, was destijds geen reden om de arts af te wijzen.

De afgelopen vijf jaar heeft de arts in Emmen een maagverkleining uitgevoerd bij ruim vierhonderd (zieke) patienten met extreem overgewicht. Vorige maand heeft hij na een reeks sterfgevallen zijn werk neergelegd. Uit reacties van nabestaanden blijkt dat sinds begin 2008 er negen patienten overleden. Bij het ziekenhuis zijn over die periode zes sterfgevallen bekend. Dat verschil komt mogelijk doordat een aantal patienten stierf in een ander ziekenhuis. Onderzoek moet uitwijzen of de patienten zijn overleden als gevolg van de maagverkleining of dat er een andere oorzaak was.

Klik op de link voor de uitzending van Hart van Nederland van SBS6 van dinsdag 28 april jl. met Herma Petersen en Wilma de Haan. http://www.hartvannederland.nl/item/21935/Slachtoffers_Emmer_ziekenhuis_richten_website_op

Het Scheper Ziekenhuis komt in juni met de resultaten van een intern onderzoek.

Bron: Website Lotgenoten Emmen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen