Zorgondernemers willen veel meer investeren in innovatie maar krijgen daarvoor geen ruimte

Array

Zorginnovaties op de helling
Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties krijgen nauwelijks ondersteuning van zorgkantoren voor zorginnovatie of verbeterprojecten. Dit blijkt uit onderzoek van ActiZ naar de zorgcontractering voor 2009 door zorgkantoren.

“Zorgondernemers willen veel meer investeren in innovatie maar krijgen daarvoor geen ruimte”, stelt Aad Koster, directeur ActiZ. Uit representatief onderzoek van ActiZ onder haar leden blijkt dat 87% van de zorgorganisaties geen steun krijgt van het zorgkantoor voor innovatie of verbeterprojecten in de zorg. Dit terwijl het zorgkantoor ook verantwoordelijk is voor de kwaliteit van zorg die zij voor haar AWBZ-clienten inkoopt. Driekwart van de zorgondernemers voorziet een stagnatie van innovatieve activiteiten.

Vernieuwing
“Het inkoopmodel biedt geen ruimte voor onderhandelingen tussen de individuele zorgondernemer en de oppermachtige zorginkoper”, zegt Aad Koster. Ook de client heeft in het huidige model geen werkelijke positie. “Alleen als de client of zijn vertegenwoordiger zélf direct kan inkopen voor een kostendekkend tarief ontstaat gezonde concurrentie en prikkels voor vernieuwing.” Vernieuwing in de hele zorgsector is van vitaal belang om beter in te kunnen spelen op de zorgvraag van de client en de komende arbeidstekorten in de zorg.

Tarieven

De krappe tarieven bieden echter geen ruimte voor investeringen. Financiele buffers voor innovatie hebben zorgorganisaties evenmin. De financiele positie van de sector is de laatste jaren drastisch verslechterd als gevolg van een steeds verdere aanscherping van de tarieven. Ook voor 2009 blijft de druk op de tarieven weer bijzonder hoog.

Zorgkantoren mogen tarieven contracteren die onder het formeel vastgestelde overheidstarief liggen. Uit het onderzoek blijkt dat zorgkantoren voor dit jaar weer meer contracten met zorgorganisaties hebben afgesloten onder het overheidstarief. De mate waarin wordt afgeweken

Bron: Actiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen