Probleemkind geeft gedrag door aan volgende generatie

Array

Overdracht gaat deels via ouderlijke problematiek en opvoeding
probleem-kinderenDe meeste vormen van probleemgedrag bij kinderen, zoals angstig, teruggetrokken of agressief gedrag, hebben een meer dan toevallige kans om te worden overgedragen op de volgende generatie. Dat concludeert Inge van Meurs in een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam, waarop zij vandaag promoveert.

Voor haar onderzoek heeft van Meurs gebruik gemaakt van de gegevens uit een bevolkingsstudie waarbij kinderen gedurende 24 jaar zijn gevolgd. In het eerste jaar hebben de onderzoekers kinderen van tussen de 4 en 16 jaar oud onder andere onderzocht op gedragsproblemen. In het laatste jaar is gekeken in hoeverre zij deze problemen hebben overgedragen op hun eigen kinderen. Het blijkt dat het probleemgedrag waarmee ouders in hun kindertijd kampten, het probleemgedrag van hun eigen kinderen voorspelt.

Ouders geven probleemgedrag deels door via hun eigen emotionele problemen en gedragsproblemen. Van Meurs: ‘Probleemgedrag gaat vaak niet zomaar over als mensen volwassen worden. Een extreem teruggetrokken kind kan bijvoorbeeld depressies ontwikkelen als volwassene. De depressie of andere problemen kunnen ertoe leiden dat de ouder minder goed in staat is zijn of haar kinderen een optimale opvoeding te bieden. De nieuwe generatie loopt dan weer een groter risico om ook probleemgedrag te ontwikkelen.’

Het voorkómen van de overdracht van probleemgedrag is lastig omdat veel factoren, waaronder genen, van invloed zijn. Door de behandeling van een kind met probleemgedrag zo breed mogelijk op te zetten (dus ook problemen van de ouders te behandelen én opvoedingsondersteuning te bieden) kan het risico voor de volgende generatie wellicht worden teruggebracht.

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMC’s. Andere UMC’s die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC’s.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen