Rijnmond wil veiligste regio voor patiënten zijn

Array

Ziekenhuizen slaan handen ineen
johanOp basis van landelijk onderzoek op initiatief van de Orde van Medisch Specialisten is  geconcludeerd dat jaarlijks 1700 vermijdbare doden te betreuren zijn in Nederlandse ziekenhuizen. Hierop is landelijk actie ondernomen. Er is inmiddels een speciaal veiligheidsprogramma gestart voor alle ziekenhuizen. Doelstelling van het landelijk programma is het aantal potentieel vermijdbare doden in vijf jaar tijd met 50% te reduceren. De ziekenhuizen in de regio Rotterdam Rijnmond hebben de ambitie uitgesproken om voor patienten de veiligste regio van Nederland

te worden. De elf ziekenhuizen die samenwerken binnen de stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ) hebben samen het Netwerk Patientveiligheid gevormd. Leden van Raden van Bestuur, medische staven, zorgmanagers, kwaliteitsfunctionarissen en veiligheidscoördinatoren uit de ziekenhuizen hebben inmiddels met elkaar specifieke scholing over patientveiligheid gevolgd.

De Rijnmondse ziekenhuizen zijn ervan overtuigd dat de beoogde veiligheidsresultaten sneller bereikt kunnen worden als er gezamenlijk opgetrokken wordt op het gebied van veiligheid. Daarbij streven de ziekenhuizen in Rotterdam Rijnmond ernaar om voor patienten de veiligste regio van Nederland te worden. Voorzitter van het Netwerk Patientveiligheid is Johan Dorresteijn, lid Algemeen Bestuur SRZ en directeur van het Havenziekenhuis Rotterdam.
“Concurrentie op het gebied van patientveiligheid  tussen de ziekenhuizen is niet aan de orde. Het doel van de samenwerking is dat iedere patient altijd op de juiste plek op het juiste moment de juiste behandeling krijgt”

In alle Rijnmond ziekenhuizen is veel expertise beschikbaar. Er wordt gebruik gemaakt van elkaars kennis en kunde, zodat op een optimale manier invulling gegeven zal worden aan  veiligheid en kwaliteit in de ziekenhuizen in Rijnmond. Dorresteijn is positief over de eerste resultaten van de samenwerking: “In alle Rijnmond ziekenhuizen wordt al gewerkt met verschillende best practices. In toenemende mate worden deze uitgewisseld tussen de ziekenhuizen. Ook stemmen wij binnen het Netwerk af met andere branches die ook aan strenge veiligheidseisen
onderworpen zijn, zoals de luchtvaart en de industrie.”

Recente artikelen