Elsevier gaf 6 marketingtijdschriften van farmaceutische industrie uit als wetenschappelijke medische tijdschriften
ArrayVorige week werd bekend dat het Nederlands-Engelse bedrijf van 2000 tot 2005 zes neptijdschriften heeft uitgegeven die doorgingen voor wetenschappelijke bladen maar die gesponsorde marketingbladen, betaald door farmaceutische bedrijven waren. Elsevier wist al sinds 2005 van de neptijdschriften, maar besloot het destijds stil te houden. De kwestie geeft een aparte kijk op het motto van Elsevier: “Non Solus”; wat niet alleen betekent. Een flinke deuk in de reputatie voor medisch uitgever Elsevier.
In Australie verschenen bladen hadden namen als Australasian Journal of General Practice en Australasian Journal of Bone & Joint Medicine. De tijdschriften zien er degelijk uit en de naam van de sponsor niet staat niet duidelijk op de voorkant zoals gebruikelijk. Het bestaan van de nep-publicaties kwam naar boven naar aanleiding van een rechtszaak tegen Merck door gebruikers van het medicijn Vioxx, dat voor hartproblemen zorgde bij tienduizenden gebruikers. De Australasian Journal of Bone and Joint Medicine voor een deel gedeeltelijk geschreven te zijn door de marketing-afdeling van Merck. In de neptijdschriften publiceerde Merck er positief uitvallende studies over Voixx. Het feit dat het tijdschrift werd uitgegeven door Elsevier, ook uitgever van The Lancet, gaf het bovendien een flinke wetenschappelijke autoriteit. Inmiddels heeft de Elsevier-ceo zijn excuses aangeboden, en gesteld dat dit nu niet meer voorkomt. In een persbericht geeft de directeur van Elsevier Health Sciences, Michael Hansen, toe: „Dit was een onacceptabele gang van zaken, die we ten zeerste betreuren.†Volgens Hansen hebben de Australische uitgevers destijds gehandeld zonder overleg met de hoofddirectie en zijn alle betrokken personen inmiddels niet meer bij het bedrijf werkzaam.
Medische wetenschappelijke tijdschriften worden vaak ingezet door de farmaceutische bedrijven om artsen te overtuigen van de wetenschappelijke onderbouwde werking van medicijnen.
Bron: NRC