Preventie van ziekte geen zaak van gezondheidszorg alleen

Array

gezond-bewegenKijk verder dan de gezondheidszorg om ziekten te voorkomen. Ook scholen, gemeenten en het bedrijfsleven kunnen een belangrijk steentje bijdragen aan de volksgezondheid. Het dichten van de gezondheidskloof tussen arm en rijk heeft daarbij prioriteit. Dat is het advies van de Onderwijsraad, de Raad voor openbaar bestuur en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg aan het ministerie van VWS.
Vermijdbaar

Bijna de helft van alle ziekten is te vermijden, staat in het rapport ‘Buiten de gebaande paden’. Huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners buigen zich al over de preventie van chronische ziekten met leefstijlinterventies. Maar ook de aanpak van de luchtkwaliteit, onveilig verkeer, slechte arbeidsomstandigheden en onveilige huizen kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugbrengen van het aantal zieken in Nederland.
Gezond eigen belang
Veilige fietsroutes naar scholen, goede arbeidsomstandigheden, beweegprogramma’s. De suggesties in het rapport lijken voor de hand te liggen, maar zijn in de praktijk lastig te regelen. Daarom is het tijd voor een ‘intersectoraal gezondheidsbeleid’, vinden de Raden. De gezondheidszorg, scholen, bedrijven en gemeenten zouden de handen in een moeten slaan om samen het aantal vermijdbare ziektes omlaag te brengen. Dat is niet alleen winst voor de volksgezondheid, het levert ook wat op voor de school, het bedrijf en de lokale overheid. Het rapport spreekt van ‘gezond eigenbelang’.


Gezondheidskloof rijk-arm

Het rapport benadrukt dat er vooral aandacht moet zijn voor de zwakkere sociaal economische groepen, want de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk nemen nog steeds toe. ‘Veel gezondheidsmaatregelen zijn nu bestemd voor de hele bevolking, zoals het aanbieden van sport op het werk of gezond eten op school. Er is dringend behoefte aan maatregelen die gericht zijn op de gezondheid van de armste groepen. Dat kan betekenen dat bijvoorbeeld bij woningrenovatie voorrang wordt gegeven aan achterstandswijken.’

Bron:De Nieuwe Praktijk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen