AMC heeft een principe-afspraak met het Amsterdamse ambulancebedrijf VZA

Array

ambulanceHet AMC heeft een principe-afspraak met het Amsterdamse ambulancebedrijf VZA, om het bedrijf over te nemen. Wel gaan de beide Ondernemingsraden zich er nog over buigen, evenals de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa. De overname sluit aan bij de wens van de overheid om de ketenzorg goed te regelen. Nauwe samenwerking tussen een groot Traumacentrum als het AMC en een ambulancedienst ligt daarbij voor de hand. Voor het AMC heeft de overname voordelen, zowel wat het ambulancevervoer, als het ‘zittend vervoer’ betreft.

Ambulances worden steeds meer een ‘ziekenhuis op wielen’, waar vroegtijdig beslissingen genomen kunnen worden die effect hebben op de gang van de patient door de zorg, en dus op de kwaliteit van de patientenzorg.

Voorbeelden zijn het ECG-project, waarbij het ambulancepersoneel een hartfilmpje doorstuurt naar het AMC, waar het beoordeeld wordt. Aan de hand van de uitslag wordt de ambulance naar een ziekenhuis met de juiste voorzieningen gestuurd. Soortgelijke innovatieve samenwerkingsprojecten zijn de Acute Hersenhulp en de MICU, de Mobiele Intensive Care Unit. Door de koppeling van de ambulancedienst aan het ziekenhuis – met name de Spoedeisende Hulp en de IC – komt dit type projecten makkelijker van de grond. Daarbij is het ook voorstelbaar dat er in de toekomst uitwisseling gaat plaatsvinden tussen IC- / SEH-medewerkers en de ambulanceverpleegkundigen.

Met de overname van het ‘zittend vervoer’ waarbij minder mobiele patienten van en naar huis of instelling worden vervoerd, hoopt het AMC de kwaliteit van dit vervoer, dat door verschillende maatschappijen wordt uitgevoerd, te verbeteren. Patienten komen nu soms te laat op hun afspraak of moeten lang wachten tot ze na het ziekenhuisbezoek terug naar hun woning worden gebracht.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen