Grobbee houdt David de Wied-lezing over ‘poly-pil’

Array

profdr-diederick-grobbeeVolgende week vrijdag 29 mei verzorgt prof.dr. Diederick Grobbee de jaarlijkse David de Wied-lezing over ‘vaccinatie’ tegen hart- en vaatziekten. Sinds 1990 organiseert de Universiteit Utrecht in samenwerking met CenE Bankiers de David de Wied-lezing, waarbij een (inter)nationaal vooraanstaand wetenschapper of hoogwaardigheidsbekleder ingaat op een actueel maatschappelijk vraagstuk. De lezing is vernoemd naar de befaamde Utrechtse neurofarmacoloog prof.dr. David de Wied. Deze voormalige directeur van het Rudolf Magnus-instituut verwierf nationaal en internationaal faam met zijn ontdekking dat neuropeptiden (kleine eiwitten) de regisseurs zijn van hersenfuncties en gedrag.

Grobbee stelt in zijn lezing dat de belangrijkste doodsoorzaak in Westerse landen chronische ziekten zijn, met name hart- en vaatziekten en kanker. Naar analogie van vaccinaties tegen infectieziekten is het idee ontstaan om ook deze ziektes (behalve via ‘leefregels’) te bestrijden met geneesmiddelen. De combinatie van effectieve en veilige geneesmiddelen in lage dosering in één enkele pil, de ‘poly-pil’, biedt potentieel de mogelijkheid om het optreden van hart- en vaatziekten met tenminste tweederde terug te dringen.Deze gedachte is gebaseerd op epidemiologische waarnemingen. Veel van deze geneesmiddelen zijn goedkoop en worden goed verdragen, terwijl combinatie in één enkele pil, één keer per dag het innemen en de therapietrouw vergroot. Daar ligt een taak voor patienten, hun behandelaars én voor de overheid. Die laatste moet de ontwikkeling van een dergelijke aanpak ondersteunen en het onderzoek ernaar stimuleren. Ook voor de farmaceutische industrie is er een rol weggelegd. Die heeft tot nog toe maar matig belangstelling getoond om de ‘polypil’ goedkoop en voor iedereen beschikbaar te maken.

Diederick E. Grobbee (1957) is sinds 1996 hoogleraar klinische epidemiologie aan het UMC, waar hij tevens directeur is van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen. Daarnaast is hij sinds 2008 Honorary Professor of Clinical Epidemiology and Medicine aan de Universiteit van Sydney, Australie.

Grobbee studeerde geneeskunde in Utrecht en promoveerde in de epidemiologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1989 was hij gasthoogleraar epidemiologie aan de Harvard School of Public Health, Boston, VS. Op de UU leidt Grobbee een uitgebreid nationaal en internationaal programma’s voor onderzoek en onderwijs op vier gebieden: hart- en vaatziekten, kanker bij vrouwen, ademhalingsstoornissen en geestelijke gezondheid. Hij is promotor geweest van meer dan 100 PhD studenten.

Aanmelden (verplicht) kan via:
www.events.uu.nl/mini-sites/david-de-wied-lezing/

Bron: Ublad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen