Co-assistenten aangemoedigd voor stage in Derde Wereld

Array

olifantHoud afstand van een olifant met wapperende oren en trompet geschal. Blijf in je auto zitten. Deze goede raad krijgen co-assistenten die in een Derde wereldland een co-schap lopen. Het advies staat op pagina 50 van het boek Coschap over de grenzen, een praktische leidraad voor een stage in het buitenland.

De hoogleraren Stilma en toentertijd Borleffs van het UMC Utrecht en de arts-onderzoeker Van Deursen van het Spaarne ziekenhuis redigeerden het boek. Zevenendertig auteurs geven talloze tips, bijvoorbeeld over de ontmoeting met een olifant. Het boek bevat zeventien hoofdstukken over algemene aspecten van het stage lopen in het buitenland.

Vragen worden beantwoord zoals Waarom zou je naar het buitenland gaan? En: Hoe blijf ik zelf gezond? Daarna volgen elf hoofdstukken over specifieke stages bijvoorbeeld over interne geneeskunde. In die hoofdstukken komen ziekten aan de orde die de stagiair in de derde wereld kan verwachten. Tal van foto’s ter verduidelijking en nuttige referenties voor verdere studie staan verspreid in de hoofdstukken. Het boek is prachtig opgemaakt en verkrijgbaar via website www.prelum.nl van uitgeverij Prelum en via de website www.overdegrenzen.nl Tot zover dit bericht.

Het Julius Centrum plaatst jaarlijks vele co-assistenten in kleine klinieken, zogezegd in de bush-bush van de Derde wereld. Ben jij co-assistent? Wil jij gaan beseffen hoe goed de Nederlandse zorg is opgezet en hoe dankbaar het werken in de Derde wereld is? Stuur een mail naar Juliusdocent en sociaal geneeskundige Reinier Haneveld en bespreek je ambities. Zijn emailadres is [email protected]
Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen