Openbaar ministerie in Arnhem onderzoekt dood van baby

Array

craniosacraall-therapie-babyHet openbaar ministerie in Arnhem stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de dood van een drie maanden oude baby moest na een behandeling door een craniosacraal-therapeut uit Arnhem, in oktober 2007. Het meisje moest worden gereanimeerd, maar overleed kort daarna in het Nijmeegse Radboudziekenhuis.

Op basis van de observaties van de ouders beschrijven zij dat de therapeut de hals en rug van het meisje minutenlang diep heeft gebogen. Terwijl ze in die houding lag, werd ze incontinent en kreeg ze een adem- en hartstilstand. Uit medisch onderzoek blijkt volgens de artsen dat het meisje is overleden ten gevolge van fatale complicaties na diepe buiging van haar hals. Artsen van dat ziekenhuis schrijven in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de dood van het meisje waarschijnlijk het gevolg is van de behandeling door de therapeut. De ouders waren naar de therapeut gestapt vanwege ‘geringe motorische onrust’ van het kind. De baby zou verder gezond zijn geweest. Wetenschappelijk bewijs van de therapie bij baby’s ontbreekt, en daarom moet die therapie bij baby’s worden afgeraden.

Justitie is nu al anderhalf jaar bezig met het onderzoek naar de dood van de baby. Gewacht wordt op het oordeel van onafhankelijke deskundigen, aldus een woordvoerster. De Nederlandse Cranio Sacraal Vereniging stelt dat de behandeling van de Arnhemse therapeut geen erkende methode is. De therapeut zou ook geen lid zijn van de vereniging.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen