Reactie KNMG op CBP onderzoek regionale EPD’s

Array

epd-revalidatieDe KNMG heeft kennis genomen van het onderzoek van het CBP naar de stand van zaken bij twee regionale EPD’s in Gouda en Gorinchem. Dergelijk onderzoek kan bijdragen aan het door de KNMG wenselijk geachte ‘upgraden’ van regionale EPD’s op het gebied van beveiliging van gegevens.

De KNMG is in overleg met het ministerie van VWS om de regionale EPD’s te laten uitgroeien tot een landelijk systeem. De KNMG is groot voorstander van elektronische uitwisseling van patientgegevens. Dit bevordert de kwaliteit, veiligheid en efficiency van de zorg.

Regionale uitwisseling
Vele zorgverleners wisselen dagelijks lokaal en regionaal duizenden berichten elektronisch uit. De KNMG vindt dat er meer nadruk moet liggen op die lokale en regionale uitwisseling en wil dit verder ontwikkelen en uitbreiden. Daar is draagvlak voor onder artsen en de patient heeft er baat bij. Een landelijk EPD kan lokale en regionale dossiers niet vervangen, omdat het bestaan van het landelijke EPD slechts mogelijk is dankzij de gegevens in de lokale dossiers, zoals die van de huisarts.‘Upgrade’
De regionale systemen voor gegevensuitwisseling moeten uiteraard wel veilig en betrouwbaar functioneren. Daarom vindt de KNMG een ‘upgrade’ van de regionale systemen op het gebied van beveiliging en procedure-afspraken van groot belang. De KNMG beschouwt de uitkomsten van het CBP onderzoek dan ook als een constructieve bijdrage aan het upgraden van de regionale EPD’s. Wij zullen ook bij onze achterban blijven aandringen op een zorgvuldige omgang met patientengegevens.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen