Nieuwbouw Erasmus MC komend najaar van start

Array

Erasmus MC verleent combinatie BAM en Ballast Nedam opdracht nieuwbouw
Op 29 mei heeft Erasmus MC de opdracht voor nieuwbouw verleend aan Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC, gevormd door BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten. Het komend najaar wordt de eerste paal voor de nieuwbouw geslagen. Met deze opdracht is een aanneemsom gemoeid van 449 miljoen euro (excl. BTW). De oplevering is gepland in het voorjaar van 2017. EGM Architecten tekent voor het ontwerp van het gebouw met een bruto vloeroppervlakte van 185.000 m2.egm-architecten-erasmus-2

Het Erasmus MC staat voor excellente, met toewijding gegeven patientenzorg en daarvoor is de nieuwbouw heel belangrijk. Het nieuwe gebouw wordt zo ingericht dat het zorgproces van de patient prominent is. In plaats van een klassieke indeling naar specialismen wordt het nieuwe universitair medisch centrum ingericht naar herkenbare patiententhema’s zoals bijvoorbeeld hersenen&zintuigen, oncologie en circulatie. Zorgverleners en bij de behandeling benodigde faciliteiten worden binnen een thema met een menselijke maat samengebracht. Het Erasmus MC kiest voor een toekomstbestendig en energiezuinig gebouw, dat moet leiden tot een zogenaamde ‘healing environment’, een comfortabele, veilige en gezonde omgeving die bijdraagt aan het herstel van de patient. De verpleegafdelingen zullen bovendien eenpersoons patientenkamers krijgen.Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten en BAM Utiliteitsbouw realiseren het nieuwe universitair medisch centrum op en rond de huidige locatie aan de ’s-Gravendijkwal in het centrum van Rotterdam. De technische installaties worden in opdracht van de bouwcombinatie gerealiseerd door Installatiecombinatie Erasmus MC BAM Techniek / ULC Groep. De bouwcombinatie is inmiddels gestart met de bouwvoorbereiding. De bouw zal in fasen plaatsvinden. Tijdens de werkzaamheden blijft het ziekenhuis in bedrijf.De vernieuwing van het Erasmus Medisch Centrum vindt plaats midden in de dynamische binnenstad van Rotterdam. De gezamenlijke ambities om bereikbaar, toegankelijk, grootstedelijk, duurzaam en innovatief te zijn, krijgen vorm in dit plan. Een grote glazen overkapping verbindt bestaand en nieuw met elkaar en zorgt tegelijk voor een heldere ontsluiting voor alle functiegroepen. De variatie in raamopeningen en de textuurkeuze van lichtgele natuursteen zorgen voor een stedelijk beeld. Een groot gebouw dat tegelijk fijnzinnig en menselijk is. Licht, lucht, heldere structuur, rust en zicht op de natuur zijn karakteristiek voor dit nieuwbouwplan.

Meer informatie over de uitgangspunten, de planvorming en impressies is te vinden op www.erasmusmc.nl/nieuwbouw. Vanaf het najaar zijn de bouwactiviteiten op deze website te volgen via een live webcam.

Opdrachtgever: Erasmus MC, directie Huisvesting
Hoofdaannemer: Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC
Architect: EGM Architecten bv, Dordrecht
Adviseurs: Aronsohn raadgevende ingenieurs, Rotterdam; Royal Haskoning, technische installaties Rotterdam; Peutz adviesbureau bouwfysica, Zoetermeer; Juurlink [+] Geluk stedenbouw en landschapsarchitectuur, Rotterdam.
De nieuwbouw wordt gefinancierd door middel van een lening bij de Europese Investeringsbank en de Bank Nederlandse Gemeenten.

Recente artikelen