Nieuwe model voor melden euthanasie per 1 juni 2009 van kracht

Array

euthanasie1Het nieuwe model voor het melden van euthanasie is vanaf 1 juni 2009 van kracht. Het modelverslag is opgesteld door de KNMG, regionale toetsingscommissies en het Openbaar Ministerie. De commissies toetsen het handelen van de arts in eerste instantie op basis van de schriftelijke melding. Een uitgebreid en goed gemotiveerd (model)verslag van de arts en een verslag van de consulent zorgt er in veel gevallen voor dat het niet nodig is om aanvullende informatie te vragen bij de arts, de consulent of een andere hulpverlener.

Voor de schriftelijke verslaglegging van levensbeeindiging op verzoek of hulp bij zelfdoding is voor de arts een modelverslag beschikbaar. De consulent is ook verplicht zijn bevindingen in een verslag vast te leggen. In dit verslag moet de consulent een eigen oordeel met betrekking tot alle zorgvuldigheidseisen formuleren en onderbouwen. De checklist consultatieverslag euthanasie en hulp bij zelfdoding kan hierbij als hulpmiddel dienen.

Toelichting formulieren:

  • Vul uw persoonsgegevens (éénmalig) in en sla het formulier op via Bestand (File), Opslaan als (Save as), met een logische naam, bijvoorbeeld Modelverslag Melding Behandelaar.doc. Dit bestand kunt u bij eventuele volgende meldingen gebruiken.
  • Vul het formulier verder in en sla het dan nogmaals op onder een andere bestandsnaam, bijv. Modelverslag Melding Behandelaar Datum Naam.doc. Dit is dan het actieve werkbestand ten behoeve van de betreffende melding.
  • U kunt de tekst van de vragen niet wijzigen.

Model verslag melding behandelend artsdocument
Formulier (Word, 93 kB)

Mededeling van behandelend arts aan gemeentelijke lijkschouwer
Formulier (Word, 47 kB)

Verslag van gemeentelijke lijkschouwer aan de regionale toetsingscommissie euthanasie
Formulier (Word, 48 kB)

Checklist consultatieverslag euthanasie en hulp bij zelfdoding.
Checklist (PDF, 1 pagina(‘s), 22 kB)

Bron: Euthanasiecommissie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen