SP: Stel bestuurders wankelend Philadelphia onder curatele

Array

De een na grootste zorginstelling voor de gehandicapten, Philadelphia, zit in grote financiele problemen en dreigt failliet te gaan. De problemen zijn veroorzaakt door wanbeheer van de Raad van Bestuur. Op dit moment wordt zonder steun van de Ondernemingsraad en de vakbonden gesaneerd. SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat staatssecretaris garant gaat staan voor Philadelphia en het bestuur onder curatele stelt.

Er zijn 11.000 mensen afhankelijk van de zorg van Philadelphia en er werken 9500 mensen. De problemen bij Philadelphia zijn al langer bekend. De staatssecretaris heeft het College Sanering Zorginstellingen een onderzoek laten doen. Leijten: “Uit een uitgelekte brief aan het personeel blijkt dat Philadelphia van week tot week moet bezien of de banken nog voor middelen kunnen zorgen. Er schijnt een tekort te zijn van 20 miljoen euro. De overheid moet nu in ieder geval garant staan, want maaltijden moeten gekookt, huizen schoongemaakt en het personeel moet worden betaald. Het zou een ramp zijn als de boel ploft.”

In de afgelopen tijd probeerde de zorginstelling te fuseren en een positie te verwerven in de ouderenzorg. De staatssecretaris heeft zelfs op verzoek van de SP de Inspectie van de Gezondheidszorg verzocht Philadelphia door te lichten, omdat veel kosten werden doorgerekend aan bewoners. Leijten: “De handelswijze de Raad van Bestuur worden door het personeel in twijfel getrokken, blijkt uit melding die bij de SP binnenkomen. Ook de Raad van Toezicht heeft een probleem, omdat marktdenken belangrijker werd dan kwaliteit van zorg.”

Leijten zal dinsdag een debat aanvragen met de staatssecretaris, dan is de Kamer weer terug van reces.

2 thoughts on "SP: Stel bestuurders wankelend Philadelphia onder curatele"

  1. Inmiddels is er vanuit het middenkader een handtekeningen actie opgestart.Kijk aub op de site en steun ons in het gastenboek!Bedankt.

Comments are closed.

Recente artikelen