Patiënt leeft niet langer door snelle ontdekking van eierstokkanker door bloedcontrole

Array

Artsen kunnen nu beter kiezen of en wanneer ze bloedonderzoek doen
erasmus-mc1Vrouwen die in een vroeg stadium beginnen met een behandeling tegen terugkerende eierstokkanker leven niet langer dan vrouwen die enkele maanden later met de behandeling starten. Dat blijkt uit internationaal onderzoek dat het Erasmus MC mede heeft gecoördineerd. De onderzoekers maakten de resultaten zondagmiddag in Orlando bekend op het jaarlijkse oncologiecongres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO).

De uitslag van het onderzoek is belangrijk voor artsen. Ze wisten tot nu toe niet welke behandeling beter was. Artsen kunnen beginnen met chemotherapie als de patiente lichamelijke klachten krijgt die erop wijzen dat de eierstokkanker terug is. Ook kunnen artsen al eerder starten met behandelen, namelijk als de vrouw nog geen klachten heeft, maar er een andere aanwijzing is dat de tumor is teruggekeerd. Dat kan door te kijken of in het bloed de waarde van de stof CA 125 is gestegen. Tumorcellen van een eierstokkanker kunnen extra veel van deze stof produceren.De onderzoekers in Europa hebben jarenlang 1400 vrouwen gevolgd die na een behandeling tegen eierstokkanker ‘kankervrij’ zijn verklaard. Tijdens de controles daarna werd hun bloed regelmatig onderzocht. De tests gaven bij ruim een derde deel van de vrouwen aan dat ze opnieuw kanker hadden, nog voordat er sprake was van lichamelijke klachten. Ook bleek uit lichamelijk of gynaecologisch onderzoek nog niet dat de tumor terug was. Vrouwen die meteen na stijging van de CA 125 startten met chemotherapie, bleken echter niet langer te leven dan vrouwen die pas begonnen met chemotherapie nadat ze lichamelijke klachten kregen en/of de tumor was aangetoond door ander onderzoek (gemiddeld vijf maanden later). Ook de kwaliteit van leven verbeterde niet door vroegtijdig te beginnen met chemotherapie.

Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 1100 vrouwen van hun arts te horen dat ze eierstokkanker hebben. ‘Na een succesvolle behandeling vragen veel vrouwen bij de controles aan hun arts om de uitslag van de bloedtest’, zegt internistoncoloog dr.M.E.L van der Burg, die namens het Erasmus MC mede leiding heeft gegeven aan het onderzoek. Nu duidelijk is dat vroegtijdige behandeling niet betekent dat het leven van patienten langer of beter wordt, kunnen artsen zorgvuldiger afwegen of en wanneer ze de CA 125 meten. Hierdoor kunnen ze veel stress bij patienten voorkomen. Vooral het weten dat de bloedwaarde verhoogd is, maar de  tumor nog niet aantoonbaar is, ontneemt patienten enkele maanden een goede kwaliteit van leven.

Recente artikelen