Maarten van der Weijden, na kanker Olympisch & Wereldkampioen

Array

Op de Olympische Spelen in Peking heeft Maarten van der Weijden bij het open water zwemmen goud op de tien kilometer veroverd. Hij bleef in de zinderende slotfase de Brit David Davies en de Duitser Thomas Lurz maar net voor. En daarmee bewijst hij voor veel kankerpatienten dat je leven nog vol kansen zit ook al heb je kanker gehad.Na kanker kan je dus ook nog goud winnen.


Ex-kankerpatienten hebben langdurig baat bij intensieve training, zo stellen medisch specialisten van Máxima Medisch Centrum (MMC) en wetenschappers van Universiteit Maastricht in het internationaal toonaangevende tijdschrift Britisch Journal of Cancer deze maand.


Het intensieve trainingsprogramma zorgde voor meer spierkracht, sterkere hartlongfunctie, minder moeheid en betere kwaliteit van leven in algemene zin’, aldus Dr. Goof Schep, sportarts bij MMC. ‘Het positieve effect bleef zelfs tot een jaar na het trainingsprogramma bestaan.’

Achtenzestig ex-kankerpatienten volgden een achttien weken durend intensief trainingsprogramma. Deze groep patienten werd in de studie vergeleken met een groep ex-patienten die geen trainingsprogramma heeft gevolgd.

Over het lange termijn effect van training bij (ex-)kankerpatienten was tot op heden weinig bekend. Deze studie toont voor het eerst de wetenschappelijke meerwaarde van een intensief trainingsprogramma aan.



Van der Weijden (27) tikte op de 10 km aan na 1.51.51,6. In de zinderende eindsprint koos de Nederlander de linkerkant van de baan, waar zijn concurrenten Davies en Lurz over rechts naar de aantikplaten koersten.


Van der Weijden overwint niet alleen kanker maar wint ook goud in Peking. Sinds vandaag is hij niet alleen wereldkampioen 25 kilometer Open Water Zwemmen hij is ook olympisch kampioen op de 10 kilometer op  in Beijing. Zijn weg naar de top was niet zonder obstakels; op 12 maart 2001 werd er bij hem namelijk acute lymfatische leukemie geconstateerd. Na een stamceltransplantatie en vier chemokuren werd hij genezen verklaard en kon hij zich weer op het zwemmen richten. Na zilver op de EK in 2006 (10 km) en brons (5 km) en goud (25 km) op de WK van 2007, volgde in Peking de ultieme beloning.


“Het is voor mij niet extra moeilijk geweest dat ik kanker heb gehad. Het heeft geen enkel nadelig effect”, aldus Van der Weijden. “En misschien is dat wel een mooie boodschap: je kunt kanker overwinnen, volledig herstellen en dan nog heel mooie dingen doen.”



Maarten van der Weijden heeft na zijn gouden race alle Nederlandse donateurs van het Kankerfonds bedankt. „Door al die donateurs is er onderzoek gedaan. Daardoor hebben de artsen mij kunnen behandelen en kon ik van mijn ziekte herstellen. Zonder deze steun was ik hier niet geweest.”


„Als je met zo’n ziekte in bed ligt, denk je niet meer in weken of maanden. Je voelt je zo rot en hebt zoveel pijn dat je blij bent dat het volgende uur voorbij is. Ik heb die strategie in Peking ook gekozen. Ik ben altijd relaxed gebleven”, vertelt de wiskundige na zijn historische overwinning.


In de bloei van zijn sportieve leven wachtte hem toen een lange zware periode. „Het ging ook bijna verkeerd. Ze wilden met een ruggenprik chemo in mijn ruggenmerg spuiten. Maar door een bloedprop raakte ik bijna verlamd.” Twee bulten op zijn hoofd van een hersenoperatie zijn nog zichtbare herinneringen aan die tijd. Verder wist Van der Weijden wonderbaarlijk goed te herstellen.


Nadat hij in 2003 voor het eerst weer zijn opwachting maakte bij een wereldtitelstrijd, wilde hij een inspiratiebron voor andere kankerpatienten worden. Bij de WK in 2006 in Napels had dat al moeten gebeuren, maar die missie mislukte. Dit jaar verwezenlijkte hij zijn doel door in Sevilla goud op de 25 kilometer te pakken. In Peking kwam zijn grootste droom uit.


Hoewel na zijn eerdere succes bij de wereldtitelstrijd de parallel met zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong al werd getrokken, heeft Van der Weijden zich nooit aan de Amerikaan gespiegeld. Ik heb niet gevochten tegen kanker, wel voor het goud.” De stichting Kanker en sport help kankerpatienten bij het verwezenlijken van hun sportieve behoeften en doelen.



Video

Koning van het open water
“De race ging volledig volgens plan. Ik lag lange tijd vijfde, zesde, maar ik moest rustig blijven”, zei de geboren Alkmaarder. “Toen Davies en Lurz naar rechts gingen, zag ik dat het nog zo’n 200 meter was. Ik dacht dit is dé 200 meter van mijn leven.”

Ook Pieter van den Hoogenband was na de gouden race van zijn ploeggenoot door het dolle heen. “Hij is een held. De koning van het open water en een bron van inspiratie”, jubelde ‘VDH’.

Nummer twee Davies was eveneens vol lof. “Maarten is een absolute legende. Hij kwam in een diep dal terecht. Er dan zo uitkomen is een prachtig verhaal. Een Lance Armstrong-epos.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen