Unie KBO pleit voor volledige verzorging in verzorgingshuis

doucheEr is veel ophef over de berichten waarin gesproken wordt over het betalen voor een dagelijkse douche. Volgens de Unie KBO is dit onverteerbaar omdat een zorginstelling ervoor moet zorgen dat bewoners goede zorg krijgen. Daar hoort goede verzorging van het lichaam van clienten gewoon bij. Dit is vastgelegd in de kwaliteitswet. Hulp bij de dagelijkse verzorging in welke vorm dan ook behoort tot de basiszorg en mag nooit als luxe zorg bestempeld worden.

De discussie is een direct gevolg van de nieuwe financiering van de zorg van onder andere ouderen die 24 uur per dag zorg en begeleiding nodig hebben. Het is de zogenaamde zorgzwaartefinanciering. Deze financiering is ingevoerd om de zorg zo eerlijk mogelijk te verdelen. Vroeger was er voor iedere bewoner een zelfde bedrag beschikbaar. Door de zorgzwaartepakketten zullen mensen die zwaardere zorg nodig hebben deze zorg ook krijgen. De zorgzwaartepakketten moeten duidelijk maken hoeveel geld en uren voor individuele clienten beschikbaar zijn vanuit de AWBZ.

De Unie KBO heeft al eerder aandacht gevraagd voor een belangrijk nadeel van de zorgzwaartefinanciering. Clienten moeten met hun zorginstelling (veelal een verzorgings- of verpleeghuis) onderhandelen over de invulling van de zorg. Voor (toekomstige) bewoners is alle informatievoorziening ten spijt vaak onduidelijk welke zorg wel en welke zorg niet onder het Zorgzwaartepakket valt. Ook is niet duidelijk dat bewoners kunnen aangeven dat ze onderdelen van de zorg willen ruilen, bijvoorbeeld liever een half uur in bad in plaats van twee keer een kwartier onder de douche. Het Zorgzwaartepakket is heel globaal en uren zijn een gemiddelde. In het zorgplan moet nader invulling gegeven worden aan de zorgzwaartepakketten. De zorginstelling is verplicht om zorg te geven die past bij de situatie en wensen van de client.

De Unie KBO is bang dat de zorginstellingen gaten gaan vullen door aan clienten om financiering te vragen voor zorg waar ouderen gezien hun zorgzwaartepakket recht op hebben. De Unie KBO pleit dan ook voor een overzicht waarin heel duidelijk omschreven staat waarop de (toekomstige) bewoners recht hebben.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen