Erasmus MC opent nieuwe endoscopie unit

Array

Zeven behandelkamers gecentreerd, betere omgeving voor patienten straalt rust uit
erasmus-mcOp 16 juni opent de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van het Erasmus MC de nieuwe endoscopie unit. De nieuwe huisvesting bestaat uit zeven patientvriendelijk ingerichte behandelkamers, die beter bereikbaar en vindbaar zijn dan de voorheen op verschillende locaties gevestigde kamers.

In Erasmus MC worden jaarlijks 14.000 endoscopieen verricht. Een endoscopie is het onderzoeken van het maag-darm kanaal en omliggende organen door middel van een lang, buigzaam instrument, een zogenaamde endoscoop, die wordt ingebracht via de neus, mond of anus. Door middel van een mini camera kunnen de organen nauwkeurig worden bekeken. Begonnen als diagnostisch middel, wordt de endoscopie steeds meer een instrument voor medische ingrepen. Met de scoop kunnen namelijk ook steeds complexere operaties worden verricht. Het Erasmus MC is voorloper in deze technologie en het grootste endoscopie-centrum van Nederland.
In de nieuwe huisvesting zijn de behandelkamers technisch op het hoogste niveau gebracht en gecentreerd op één locatie. Dat heeft voordelen op het gebied van beeldverwerking, logistiek en de desinfectie en sterilisatie van scopen, maar het is ook op andere gebieden belangrijk voor een goede patientenzorg. Zo is de unit vanwege de locatie beter bereikbaar voor patienten dan in de oude situatie en is het voor de medische staf eenvoudiger om snel ruggespraak te houden omdat alle behandelkamers in één unit liggen. Tevens biedt de nieuwe afdeling mogelijkheden tot verdere groei van de afdeling, onder andere in het licht van de snel groeiende behandelingsmogelijkheden.

Jelle Haringsma, maag-, darm- en leverarts en gespecialiseerd in interventie-endoscopie, is één van de gebruikers van de nieuwe unit. Haringsma: “In de inrichting is rekening gehouden met de gemoedstoestand van de patient. De meeste patienten zien op tegen dergelijke onderzoeken en ingrepen via de mond of anus. Daarom is alles erop gericht, het verblijf en het onderzoek zo rustig en overzichtelijk mogelijk te houden. Zo kunnen patienten zich in alle rust in hun eigen kleedkamers uitkleden en is de electronica zoveel mogelijk uit het zicht geplaatst.”

De MDL Erasmus MC bestaat in 2009 tien jaar als zelfstandige afdeling.

Recente artikelen