Mogelijke rol van hormoonreceptoren bij erfelijke kanker

Array

men1Mogelijk draagt verstoring van de werking van hormoonreceptoren bij aan het ontstaan van tumoren bij MEN1-patienten. Dat blijkt uit onderzoek van Koen Dreijerink. Multipele Endocriene Neoplasie type 1 (MEN1) is een zeldzame erfelijke ziekte waarbij patienten tumoren kunnen krijgen in meerdere hormoonproducerende organen, vaak al op jonge leeftijd. De organen die het vaakst zijn aangedaan zijn de bijschildklieren, de alvleesklier en de hypofyse.

MEN1 wordt veroorzaakt door DNA-mutaties in het MEN1-gen. Om het ontstaan van MEN1 beter te begrijpen heeft Dreijerink het eiwitproduct van het MEN1-gen, menin, bestudeerd. Het bleek dat menin belangrijk is voor de werking van nucleaire hormoonreceptoren, zoals de oestrogeenreceptor, PPARgamma en de vitamine D-receptor. Deze receptoren kunnen de activiteit van specifieke doelgenen in cellen beïnvloeden.

Menin speelt hierbij een rol doordat het zorgt voor de chemische modificatie van een histon-eiwit, een van de eiwitten waaromheen het DNA is gewonden. Bij menin van MEN1 patienten is deze functie verstoord. In bijschildkliertumoren van MEN1-patienten komen doelgenen van de vitamine D-receptor lager tot expressie dan in normaal bijschildklierweefsel. Mogelijk draagt verstoring van de werking van hormoonreceptoren bij aan het ontstaan van tumoren bij MEN1-patienten. Dit mechanisme zou in de toekomst een aangrijpingspunt kunnen vormen voor nieuwe therapieen voor MEN1-patienten.

25-06-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Koen Dreijerink, Geneeskunde Proefschrift: Nuclear Receptors and Multiple Endocrine Neoplasia type 1 (MEN1) Promotor 1: Prof.dr. H.Th.M. Timmers Promotor 2: Prof.dr. C.J.M. Lips

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen