Slimmere mensen hebben efficiënter brein

Array

hersenenMensen met efficienter georganiseerde informatieuitwisseling in het brein hebben een hoger IQ. Dat beschrijft onderzoeker Martijn van den Heuvel van het UMC Utrecht in het tijdschrift Journal of Neuroscience van 10 juni. Hij analyseerde de hersenactiviteit van proefpersonen met behulp van een MRI-scanner.
De hersenen vormen een complex netwerk waarin de verschillende gebieden continu informatie met elkaar uitwisselen. De verschillende hersengebieden zijn op deze manier functioneel met elkaar verbonden. Van den Heuvel en collega’s laten zien dat de hersenen van mensen met een hoger IQ minder tussenstappen nodig hebben om informatie van het ene gebied naar het andere gebied door het brein te laten reizen.

Deze grotere globale efficientie in intelligentere mensen is niet te danken aan simpelweg meer verbindingen. Het komt vooral door efficiente communicatie tussen de verschillende hersengebieden. De sterkste verbanden tussen IQ en efficientie zijn gevonden in gebieden voorin het brein, waarvan bekend is dat ze vooral betrokken zijn bij complexer gedrag.

“Dit zou goed kunnen betekenen dat intelligentie te maken heeft met hoe makkelijk de verschillende hersengebieden hun informatie kunnen integreren’, zegt Van den Heuvel. “Mogelijkerwijs hebben de hoger cognitieve gebieden van slimmere mensen een efficientere toegang tot informatie van de andere gebieden in het breinnetwerk.”

Recent onderzoek heeft laten zien dat functionele communicatie tussen verschillende hersengebieden efficient verloopt, maar hoe deze mate van efficientie gerelateerd is aan menselijk gedrag was tot nu toe onbekend. Dit onderzoek laat zien dat intelligentie gerelateerd is aan hoe efficient het brein de verschillende informatiestromen aan elkaar kan koppelen. Het helpt bij het begrijpen van intelligentie in het menselijk brein.

Voor het onderzoek liet Van den Heuvel negentien gezonde proefpersonen in een MRI-scanner plaatsnemen. Van den Heuvel analyseerde de hersenactiviteit ‘in rust’, zonder dat de deelnemers taken hoefden uitvoeren. Het functionele brein netwerk werd in kaart gebracht door te bekijken welke hersengebiedjes spontaan gelijktijdig actief zijn.

Van den Heuvel voerde het onderzoek uit als onderdeel van zijn promotie aan het UMC Utrecht. Prof. dr. Hilleke Hulshoff Pol en prof. dr. René Kahn begeleiden zijn onderzoek.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen