Grote zorgen over nieuwe aanbieders thuiszorg

Array

Foto: Joop ReekenStaatssecretaris Bussemaker is geschrokken van de uitkomsten van een rapport naar de kwaliteit van zorg door ‘nieuwe’ zorgaanbieders.De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzocht de kwaliteit van zorg bij 30 niet-reguliere thuiszorgaanbieders. Het betreft bijvoorbeeld organisaties zonder WTZi-toelating, of die als onderaannemer zorg in natura overnemen van toegelaten thuiszorgorganisaties. Ook vallen hier de bemiddelingsbureaus onder die zorg leveren door de inzet van zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Veel van deze organisaties leveren zorg op basis van een persoonsgebonden budget (pgb).

Ondeskundig of onervaren handelen
De IGZ beoordeelt de kwaliteit van zorg van deze organisaties als verontrustend. 25 van de 26 bezochte organisaties scoorden hoog als het gaat om risico’s voor verantwoorde zorg. Zo is er grote kans dat clienten de dupe worden van ondeskundig of onervaren handelen door medewerkers of ZZP’ers.

Maatregelen
‘Leveren van thuiszorg die niet voldoet aan de kwaliteitseisen voor verantwoorde zorg en waarbij misbruik wordt gemaakt van kwetsbare clienten is ontoelaatbaar’, stelt Bussemaker in een brief aan de Kamer. Zij kondigt daarom een aantal maatregelen aan:

  • de mogelijkheid bekijken van een toets voor startende thuiszorgorganisaties, waarmee bepaald kan worden of zij voldoen aan de randvoorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg.
  • een wettelijk verplichte registratie van alle zorgaanbieders binnen de langdurige zorg wordt overwogen; de toekomstige wet Clientenrechten Zorg (WCZ) lijkt hiervoor de meest geeigende plek
  • in de WCZ wordt ook geregeld dat alle zorgaanbieders zich in elk geval jaarlijks verantwoorden hoe zij de wet hebben nageleefd met betrekking tot kwaliteit.
  • duidelijk maken welke organisaties onder toezicht van de IGZ vallen en waarom
  • verkennen of er meer nodig is dan nu gebeurt om de kwaliteit van pgb-zorg te garanderen.

Name and shame
Bussemaker schrijft veel te voelen voor het publiekelijk ‘namen and shamen’ van de niet-reguliere thuiszorgorganisaties die niet aan de vereisten van de Kwaliteitswet voldoen. ‘Ik zal met de Inspectie opnemen dat de lijst van de organisaties die na het follow-upbezoek nog steeds hoog of zeer hoog risico scoren, gepubliceerd wordt op www.igz.nl.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen