Eerste landelijk preventiecongres wil zorgsector snel oplijnen

Array

Gestructureerde preventie noodzaak voor Nederlandse gezondheidszorg

preventOp 1 oktober 2009 vindt in het Corpus Congrescentrum in Oegstgeest het landelijk congres gestructureerde preventie plaats. PREVENT-2009 brengt voor het eerst alle bij risicoprofilering, preventie en vroegdiagnostiek betrokken partijen bij elkaar om een gezamenlijk vertrekpunt te formuleren van waaruit gestructureerde preventie van chronische ziekten het best vormgegeven kan worden. Op PREVENT-2009 spreken tal van kopstukken uit de medische wereld. De keynote presentatie wordt verzorgd door prof. Dr. David Wood, president of the European Association for Cardiovascular Prevention and Rehabilitation en internationaal één van de meest vooraanstaande preventie experts van dit moment.

PREVENT-2009 is een initiatief van de NDDO Education Foundation in Amsterdam (www.nddo.org). Deze stichting zet zich in voor de verspreiding van kennis op experimenteel en klinisch gebied van de preventie en behandeling van levensbedreigende en/of invaliderende ziekten en daarmee verband houdende problemen.

Omdat steeds duidelijker wordt dat de toename van chronische ziekten niet alleen een probleem is van de medische professie, maar veel meer stakeholders direct aangaat is er toenemende behoefte aan meer kennisuitwisseling en meer samenwerking op medisch-technisch, organisatorisch en beleidsmatig vlak. PREVENT-2009 moet daartoe een eerste opstap vormen. Het congres is de start van het platform van gestructureerde preventie, voor de medische en zorgsector tot en met het bedrijfsleven en de overheid aan toe. Behalve nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologische vooruitgang komt de organisatie en financiering van gestructureerde preventie en vroegdiagnostiek uitgebreid aan bod, alsmede onderwerpen als het belang van zelfmanagement en de relatie tussen gezondheid, vitaliteit en productiviteit.

Volgens Roderik Kraaijenhagen, medisch directeur van NIPED en lid van de PREVENT-2009 adviesraad, is het zaak niet alleen van de zorgsector, maar ook de andere betrokken partijen juist nu snel op te lijnen. “Chronische ziekten en een vergrijzende bevolking vormen een snel groeiend probleem met een explosieve zorgvraag. Gestructureerde preventie en zelfmanagement zijn cruciaal om deze zorgvraag te kanaliseren en om van reactieve klachtengestuurde zorg naar pro-actief gezondheidszorgmanagement te komen. Het is de hoogste tijd gezamenlijk te formuleren wat ons te doen staat de komende jaren.”

Grensoverschrijdend

De afgelopen jaren heeft wetenschappelijk onderzoek tal van risico factoren voor ziekten aan het licht gebracht en effectieve preventiestrategieen opgeleverd. Vaak zijn dit factoren en strategieen die de grenzen van de klassieke medische specialismen overschrijden. Tijdens PREVENT-2009 worden recente vorderingen op het vlak van risicoprofilering, risicomanagement, preventie en vroegdiagnostiek besproken en worden deelnemers uitgedaagd om over de muren van hun specialismen heen te kijken en van elkaar te leren.

PREVENT-2009 is interessant voor iedereen met belangstelling voor risicoprofilering, preventie en vroegdiagnostiek, waaronder medische beroepsbeoefenaren (specialisten, huisartsen, nurse practitioners), biomedische onderzoekers, zorgaanbieders, verzekeraars, leveranciers van farmaceutische en diagnostische technologieen en diensten, beleidsmakers, professionals op het gebied van gezondheidsmanagement bij de overheid en in het bedrijfsleven, (ziektekosten)verzekeraars, en arbodiensten.

Inschrijven kan tot en met 29 september 2009 via www.prevent2009.nl. De inschrijvingskosten bedragen 175 euro bij aanmelding voor of op 31 augustus 2009 en 275 euro vanaf 1 september 2009.

Voor meer informatie: www.prevent2009.nl

Programma van PREVENT-2009

Het congresprogramma bestaat uit plenaire sessies met tal van kopstukken uit de medische wereld als spreker, waaronder prof. dr. Harry Büller (AMC), prof. dr. Myriam Hunink (Erasmus MC), prof. dr. Arie Dijkstra (RU Groningen), prof. dr. Pim Cuijpers (VU Amsterdam), prof. dr. Cor Spreeuwenberg (AZ Maastricht), prof.dr. Ron Peters (AMC) en prof. dr. Pim Assendelft (LUMC).

In de keynote speech zal prof. dr. David Wood, President of the European Association for Cardiovascular Prevention and Rehabilitation ingaan op de ervaring die in het Verenigd Koninkrijk inmiddels zijn opgedaan met een nationaal preventieprogramma voor hart- en vaatziekten voor alle volwassen boven de 45 jaar.

In het programma is ruimschoots tijd gereserveerd voor discussie met de sprekers en tussen de congresdeelnemers onderling. Met behulp van dagvoorzitter Leo Kliphuis, directeur Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn, kan zo met alle stakeholders een breed gedragen preventieagenda voor de toekomst geformuleerd worden dat wordt uitgewerkt in een rapport en gepubliceerd zal worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen