Goede maar langzame start Veiligheidmanagementsysteem ziekenhuizen

Array

bernhovenHet Veiligheidmanagementsysteem (VMS) dat bij moet dragen tot minder vermijdbare fouten en een grotere patientveiligheid, komt langzaam op gang. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport dat vandaag is gepubliceerd. Ziekenhuizen hebben het VMS weliswaar verankerd maar de daadwerkelijke uitvoering blijft achter. Met name het proactief signaleren van risico’s is naar mening van de IGZ bij 11 van de 24 bezochte ziekenhuizen nog onvoldoende. De betrokkenheid bij het VMS van arts-assistenten moet in alle ziekenhuizen veel beter.

Het leren van incidenten via het systeem van Veilig Incidenten Melden (VIM) per afdeling komt goed op gang. Bij het VIM staat centraal dat per afdeling incidenten worden gemeld en geanalyseerd met als doel van onbedoelde fouten te leren en ze in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.In januari 2008 hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie Universitaire Ziekenhuizen (NFU), De Orde van Medisch Specialisten (OMS), de Vereniging van Verzorgenden en Verplegenden Nederland (V&VN) en het Landelijke Expertise centrum Verzorgenden en Verpleegenden (LEVV) een nationaal veiligheidsprogramma voor ziekenhuizen gestart: ‘Voorkom Schade; werk veilig’. Doel is het terugdringen van onbedoelde schade met vijfitg procent in vijf jaar tijd. Het VMS heeft hierin een sleutelpositie. Het voorziet in:

  • een systematische inventarisatie en beheersing van de veiligheidsrisico’s voor de patient
  • het analyseren van incidenten
  • een managementsysteem om verbeteracties te plannen

Shell president-directeur Rein Willems adviseerde in 2004 de minister van VWS dat ziekenhuizen per januari 2008 verplicht een gecertificeerd VMS zouden moeten hebben. Deze eis is te ambitieus gebleken. Niettemin zijn activiteiten omtrent het VMS vanaf januari 2008 opgepakt. De betrokken partijen willen dat alle ziekenhuizen uiterlijk eind 2012 een geaccrediteerd VMS hebben.
Ga hier naar het rapport ‘Invoering veilgheidsmanagement systeem ziekenhuizen komt op gang’

Onderzoek naar het systeem voor veilig melden in ziekenhuizen. Het leren van incidenten via het systeem van Veilig Incidenten Melden (VIM) per afdeling komt goed op gang. Bij het VIM staat centraal dat per afdeling incidenten worden gemeld, en geanalyseerd met als doel van onbedoelde fouten te leren en ze in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Met name het proactief signaleren van risico’s is naar mening van de IGZ bij 11 van de 24 bezochte ziekenhuizen nog onvoldoende. De betrokkenheid bij het VMS van arts-assistenten moet in alle ziekenhuizen veel beter.

Bijlagen:

2009-06-20_Erratum_bij_rapp1.pdf 2009-06-20 Erratum bij rapport Invoering veiligheidsmanagementsysteem in ziekenhuizen komt op gang [67Kb]

2009-06_Rapport_Invoering_v1.pdf 2009-06 Rapport Invoering veiligheidsmanagementsysteem in ziekenhuizen komt op gang def [195Kb]

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen