Nier- en diabetespatiënten in De Tjongerschans veilig door röntgenonderzoek

Array

tjongerschansBij beeldvormende onderzoeken Рwaarbij gebruik wordt gemaakt van r̦ntgenstraling, zoals CT-scans Рwordt voor betere resultaten vaak jodiumhoudende contrastvloeistof toegediend. Contrastvloeistof is noodzakelijk om eventuele afwijkingen op r̦ntgenbeelden duidelijk te kunnen zien. Moderne jodiumhoudende contrastmiddelen zijn veilige middelen, waarbij slechts zelden bijwerkingen worden gezien.
Wel is er voor een aantal patientencategorieen meer risico. Vooral mensen met nieraandoeningen en diabetespatienten lopen het gevaar van verslechtering van de nierfunctie door de jodium.

Voorzorgsmaatregelen
Om dit risico to een minimum te beperken heeft ziekenhuis De Tjongerschans een protocol ontwikkeld, waarbij door middel van vragenlijsten de risico’s worden geïnventariseerd. Aan de hand van het resultaat van de vragenlijsten wordt vastgesteld welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen.
Voor alle zekerheid wordt bij iedere patient de nierfunctie bepaald aan de hand
van bloedwaarden in het laboratorium, tenzij deze reeds bekend is. Indien uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de werking van de nieren onvoldoende is, wordt nagegaan hoe groot het risico van toediening van contrastmiddel is.
Als de werking van de nieren te ernstig gestoord is, zijn er de volgende mogelijkheden:
– De verwijzende specialist zal nagaan hoe belangrijk de behandeling voor de patient
is en of er andere onderzoeken of behandelingen mogelijk zijn zonder
jodiumhoudend contrastmiddel.
– De patient krijgt via een infuus voor en na de toediening van contrastmiddel extra
vocht toegediend en wordt hiervoor opgenomen in De Tjongerschans.

Doel van dit protocol is bij de risicogroepen de verslechtering van de nierfunctie te voorkomen. Deze werkwijze komt de patient ten goede.

Multidisciplinaire samenwerking

Door multidisciplinaire samenwerking van interne geneeskunde, radiologie en apotheek (dr. R.Adriaanse, dr R.P. Rademakers en prof. dr. J R B.J. Brouwers) is
het protocol tot stand gekomen. In de praktische uitvoering zijn vrijwel alle specialismen erbij betrokken. Dit betreft specialisten die een aanvraag indienen
voor een röntgenonderzoek met jodiumcontrast (zoals bijvoorbeeld de neuroloog, internist en chirurg), de radiologen die de aanvraag screenen op risicofactoren
voor onder andere nierfunctieverslechtering en zonodig de patient doorstuurt
naar de internist, en de internisten die in het voorkomende geval de patient voorafgaande aan het onderzoek opnemen en behandelen met nierfunctiebeschermende maatregelen zoals iv-infuus.

Ondanks deze complexe en vooruitstrevende manier van samenwerken loopt het geheel naar tevredenheid en treedt geen noemenswaardige vertraging op in de planning van patienten.

Bron:Tjongerschans

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen