Actieve reuma tijdens zwangerschap leidt tot lichtere baby

Array

baby-voetjesEffect is te vergelijken met daling in gewicht door roken tijdens zwangerschap
Moeders met de veelvoorkomende reumavorm reumatoïde artritis krijgen vaak lichtere baby’s dan gezonde vrouwen. Het geboortegewicht is lager naarmate de moeders tijdens de zwangerschap meer last hebben van de ziekte. De mate waarin het geboortegewicht daalt is vergelijkbaar met dat van roken van sigaretten tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek waarop Yael de Man van het Erasmus MC woensdag 1 juli promoveert. De promovenda pleit voor een betere begeleiding van zwangere reumapatienten.

Het onderzoek toont voor het eerst aan dat actieve reuma bij de moeder een negatieve invloed heeft op het geboortegewicht van het kind. Hoe heviger de ziekte tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans is op een lager geboortegewicht. Toch valt het geboortegewicht nog wel binnen de normale grenzen. De Man: ‘De mate waarin het geboortegewicht verlaagt is te vergelijken met de daling in gewicht door roken tijdens de zwangerschap. Wat dat betekent voor de kinderen op lange termijn is onbekend. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig.’ Ook vrouwen die vanwege reuma prednison gebruiken kregen lichtere kinderen. Dat komt doordat het medicijn de zwangerschap verkort. Bijna één op de 100 Nederlanders heeft reumatoïde artritis, vaak ook al op jonge leeftijd. Patienten hebben last van chronische gewrichtsontstekingen in met name handen en voeten.

De promovenda pleit voor een betere begeleiding van zwangere reumapatienten. ‘Nu we weten dat de ziekte invloed heeft op het kind, is het belangrijk dat artsen hun patienten in de gaten houden.’ Nu ontbreekt begeleiding vaak omdat vrouwen tijdens de zwangerschap juist minder vaak door hun arts worden gezien omdat de ziekte gaat liggen. De Man ontdekte dat maar de helft van de vrouwen echt verbetert tijdens de zwangerschap, terwijl veel artsen denken dat dat bij meer dan 3/4 deel van de vrouwen gebeurt. Het contact met de arts wordt meestal pas gezocht na de bevalling als patienten weer klachten krijgen. De ziekte keert vrijwel bij iedereen binnen drie maanden na de bevalling terug.

Er is nog een belangrijke reden om de begeleiding te verbeteren. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de ziekte één op de drie moeders hindert bij het uitvoeren van de zorgtaken zoals het tillen, wassen, aankleden en in het autostoeltje zetten van de baby. ‘Artsen kunnen de problemen verzachten door moeders meer informatie te geven over hoe ze hun gewrichten het minst belasten. Het helpt ook om bedjes en commodes op de juiste hoogte te zetten.’

Voor haar onderzoek heeft De Man gebruik gemaakt van gegevens uit de zogenoemde PARA-studie waaraan 350 vrouwen met reuma uit het hele land hebben meegewerkt. De meeste vrouwen zijn thuis gevolgd door het onderzoeksteam van het Erasmus MC vanaf het moment dat zij een kinderwens hadden tot een half jaar na de bevalling. Wereldwijd zijn er nooit eerder zoveel vrouwen met reuma onderzocht voor, tijdens en na de zwangerschap. Dit omvangrijke onderzoek is medegefinancierd door het Reumafonds.

Recente artikelen