Cultuurverschillen binnen spoedposten

Array

spoedpostCultuurverschillen binnen spoedposten zijn te overbruggen (aflevering 5)
Een spoedpost heeft grote voordelen voor patienten en minder economische voordelen. De cultuurverschillen tussen huisartsenposten en SEH’s zijn groot. (Zie ook vorige artikelen over dit onderwerp)

Ze zijn wel overbrugbaar indien de raadgevingen van de Purmerendse spoedpost stichter en huisarts Roeland Drijver ter harte worden genomen.  In het boek Atlas en Scenario’s voor spoedzorg geeft hij in zijn hoofdstuk acht adviezen waaraan hij vele pagina’s wijdt.

De acht adviezen zijn:
1. ontwikkel  een  visie en een strategie
2. ontwerp een projectstructuur
3. stel leidinggevenden aan met competentie in veranderen
4. check of professionals bereid en bekwaam zijn voor de nieuwe functies
5. communiceer over ambities en tussentijdse resultaten
6. borg de kwaliteit van het medische handelen
7. koppel triage aan competenties en niet aan beroepen
8. kies over de hele linie voor competentie management.   

Hoe die verschillen zijn te overbruggen komt aan de orde in de volgende aflevering. Graag ontvang ik reacties van lezers met andere adviezen om cultuurverschillen tussen de verschillende beroepsgroepen binnen spoedposten te overbruggen. Aflevering 6 van volgende week gaat in de bekostiging van de spoedposten. Deze serie mini colleges op afstand via het internet gaat vooraf aan het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH’s op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig (!!) workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg. Wil jij naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten uw eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen