Medisch huis bepleit voor alle Amerikanen

Array

us-of-americaEen Patient Centered Medical Home (PCMH) voor alle Amerikanen, dat bepleitten twee auteurs op 20 mei in het gerenommeerde Journal of the American Medical Association (JAMA). Het model wordt omarmd door alle eerstelijnsorganisaties in de USA, alle grote zorgverzekeraars, de vakbonden, de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, achttien artsenorganisaties waaronder de machtige American Medical Association.

In veertien US staten bestaan demonstratieprojecten en in tien andere gaan ze binnenkort van start. Het PCMH model bestaat uit vier hoekstenen:
1 nadruk op geïntegreerde eerstelijn
2. zorg op maat van de patienten
3. moderne praktijkvoering met gebruikmaking van elektronische dossiers, zorg-op-afstand en disease management
4. aparte betaling van zorgcoördinatie naast abonnementstarieven en betaling per verrichting.

Om deze vier hoekstenen neer te zetten is het nodig om kwaliteitscriteria te ontwerpen, om te checken of er inderdaad sprake is van een PCMH. De auteurs merken op dat de woorden medical home te veel op nursing home lijken. Als het grote publiek PCMH’s associeren met verpleeghuizen, gaan ze niet goed lopen. Dan komen de klanten niet. Verder verwachten zij geen kostenbesparingen op korte termijn omdat vele eerstelijns-gebouwen en vele cursussen voor professionals nodig zijn.

Wilt u het JAMA artikel lezen? Surf dan naar Rittenhouse DR &SM Shortell, The Patient Centered Medical Home: Will It Stand the Test of Health Reform? , JAMA, 26.5.09 pp 2038-40.  Tot zover dit bericht over medical homes.

Op 3 juli vindt het derde nationale congres over recente ontwikkelingen in de ketenzorg plaats. Sprekers zijn dan onder meer Minister klink, directeur Innovatie van Kaiser Permanente Paul Wallace en de grondlegger van zorgorganisatie Panthein Ton Kessels. Paul Wallace gaat in de PCMH’s. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één keer op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in Nederland en elders? Surf dan naar www.integratedcare.nl,  klik door op nascholing, lees de brochure en meld u aan. Meer dan driehonderd collega’s gingen u al voor.

Auteur: Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen