Onduidelijk of SEH-arts leidt tot kortere wachttijd

Array

spoedhulpSnelheid van handelen is van grote betekenis op een Spoedeisende Hulpafdeling. Het gaat er bijvoorbeeld om dat snel wordt vastgesteld wat voor type hersenbloeding een patient heeft. Van Driel (zie bericht hierboven) merkte echter op 24 juni op, dat het niet zeker is dat het inzetten van SEH artsen leidt tot kortere doorstroomtijden op de SEH. Want ook zij zijn afhankelijk voor hun aanvullende diagnostiek van bijvoorbeeld het laboratorium en de Röntgenafdeling en van het oordeel van andere medisch specialisten.

Van Driel lichtte zijn twijfel toe met beeldspraak: Het estafette-team met de beste wissel wint, niet dat met de snelste lopers! Wel gaf hij aan dat SEH-artsen door hun continue aanwezigheid beter in staat zijn standaardprotocollen te ontwikkelen en daardoor de wachttijden te verkorten.

Ondergetekende merkte op dat hij onderzoek van de grond probeert te krijgen, om de invloed van de SEH-arts op de doorstroomtijden in kaart te brengen. Want anders zit straks het land vol SEH-artsen, maar wordt er net als in Canada geen tijdwinst (zie  eerder bericht over dit onderwerp) geboekt.

De schaarste, positie en betekenis van SEH-artsen komen uitvoerig aan bod op het negende nationale spoedzorgcongres, dat op vrijdag 18 september plaatsvindt op de Universiteit Utrecht. Wilt u in één dag op de hoogte raken van recente ontwikkelingen bij SEH-artsen en in tal van andere spoedzorg-aspecten? Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.integratedcare.nl , klik door op nascholing, lees de brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen