Vijfde en belangrijk voordeel van spoedpost

Array

eigen-bijdrageVijfde en belangrijk voordeel van spoedpost nog niet genoemd
Op onze site  stond  eerder een artikel over de  vier voordelen voor patienten van de spoedposten. Ze waren afkomstig van de Nederlandse patienten- en consumenten Federatie (NPCF).

Marjolein de Booys, teammanager kwaliteit bij de NPCF, was het uiteraard met die vier eens, maar mailde mij nog een vijfde voordeel: Juist voor de groep van zelfverwijzers heeft één spoedpost als voordeel dat ze, als de plannen van Minister Klink doorgaan,  straks niet worden gestraft met het betalen van een eigen bijdrage als ze in hun bezorgdheid niet de  ‘politiek correcte’  keuze hebben gemaakt.  

De NPCF pleit voor een integrale spoedpost: één voordeur waar de patient met zijn spoedvraag terecht kan. Achter de voordeur wordt beoordeeld welke zorgverlener het goedkoopst maar met dezelfde kwaliteit de hechting kan plaatsen. Op deze wijze wordt het aanbod afgestemd op de vraag en niet andersom. Je kunt van mensen die ongerust zijn en denken met spoed zorg nodig te hebben, niet vragen om eerst te bedenken waarheen ze moeten gaan.

Overdag gelden weer andere regels dan ’s avonds en in het weekend. Een financiele prikkel werkt niet in spoedsituaties. Bovendien het volgende: Een onderzoek (september 2008) van de IGZ en de NPCF naar de telefonische bereikbaarheid van huisartsen liet zien dat de bereikbaarheid, met name in spoedsituaties, te wensen over laat. Meer dan een kwart van de mensen die het speciale spoednummer van een huisarts belt, krijgt niemand aan de telefoon. In de namiddag kan dit zelfs oplopen tot 40%.

Uit recent onderzoek van Paul Giesen (UMC Radboud) naar de toename van de hulpvraag op huisartsenposten (HAP) blijkt dat één op de drie mensen contact opneemt met de HAP, omdat de eigen huisarts overdag niet bereikbaar of beschikbaar was. Het versnipperde aanbod van de spoedzorg geeft verwarring bij de burger.  Burgers in spoedsituaties zien zich gedwongen naar het ziekenhuis te gaan en worden vervolgens gestraft met een eigen bijdrage. Dat is de wereld op zijn kop zetten.

Eén spoedpost heeft als grote voordeel dat het een vraaggestuurde oplossing is voor het probleem dat mensen in hun ongerustheid niet goed weten waar ze moeten zijn.  Tot zover dit bericht.

De spoedposten komen uitvoerig aan bod op het negende nationale spoedzorgcongres dat op vrijdag 18 september plaatsvindt op de Universiteit Utrecht. Wilt u in één dag op de hoogte raken van recente ontwikkelingen op de  SEH en in tal van andere spoedzorg-aanbieders? Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.integratedcare.nl en  klik door op nascholing, lees de brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen