Vruchtbaarheidstoerisme neemt toe

Array

zwanger-jongen-meisjeEuropese vrouwen reizen op grote schaal naar een ander land om daar een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan. Zo omzeilen ze wettelijke beperkingen en wachtlijsten in eigen land. Dit blijkt uit het eerste onderzoek naar het fenomeen ’vruchtbaarheidstoerisme’ in Europa. Minstens 600 Nederlandse koppels trekken jaarlijks naar Belgie voor een vruchtbaarheidsbehandeling.Een en ander blijkt uit cijfers die vandaag in Amsterdam werden voorgesteld door twee bio-ethici; Guido Pennings (van de Universiteit Gent) en Françoise Shenfield (van het Londense University College Hospital). Zo gaan lesbiennes en alleenstaande vrouwen uit Frankrijk gaan bijvoorbeeld massaal naar Belgie voor donorzaad, omdat ze daar in eigen land geen toegang toe hebben. Nederlandse patientes doen dat ook omdat ze zo de leeftijdsgrens van 42 jaar omzeilen. Bovendien zijn zaaddonoren daar nog anoniem. De onderzoekers namen zes landen onder de loep bij dewelke vruchtbaarheidstoerisme populair is; buiten ons land gaat het om Spanje, Denemarken, Zwitserland, Tsjechie en Slovenie. Deze zes landen zouden jaarlijks 25.000 à 30.000 vruchtbaarheidsbehandelingen uitvoeren, waarvan 3.000 à 3.500 bij Nederlanders.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen