Zorg voor schizofrene patiënt voldoende, behandeling verslaafde schizofrene patiënt kan beter

Array

schizofrenieDe voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren aan patienten met schizofrenie zijn in de meeste GGZ-instellingen voldoende georganiseerd. Het is echter van belang dat deze instellingen zich meer inspannen om patienten en familieleden bij de behandeling te betrekken. Daarnaast is op het gebied van behandeling van schizofreniepatienten met een verslavingsprobleem nog veel te winnen.Nog lang niet alle bezochte instellingen hebben een visie voor de behandeling van verslaafde schizofrene patienten en een beleid om drugsoverlast en drugsgebruik terug te dringen, terwijl drugsproblemen deze groep patienten juist extra kwetsbaar maakt. Dit stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat vandaag verschijnt.In het rapport constateert de IGZ dat instellingen weliswaar rekening houden met de wensen en behoeften van de patient, maar dat dit onvoldoende systematisch gebeurt. Het gaat erom dat behandelafspraken, waaronder afspraken gericht op herstel, in nauw overleg met patienten en hun familieleden worden vastgelegd in het behandelplan en ook worden nagekomen.

De IGZ bezocht alle 33 geïntegreerde GGZ-instellingen. Bij zesentwintig instellingen liepen patienten nauwelijks risico op onverantwoorde zorg. In deze instellingen is de psychiatrische diagnostiek op orde en wordt de zorg geleverd conform de Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie uit 2005. Daarnaast meten deze instellingen systematisch behandeluitkomsten.

Patienten in zes instellingen liepen een verhoogd risico op onverantwoorde zorg. Deze instellingen hebben een plan van aanpak gemaakt om de zorg te verbeteren. De uitvoering wordt door de inspectie getoetst. In één instelling liepen patienten een hoog tot zeer hoog risico. De IGZ heeft nauw contact met deze instelling en toetst het plan van aanpak dat zij opstelde om de zorg te verbeteren.

Ga hier naar het het rapport:
Patient met schizofrenie en verslaving gebaat bij meer samenhang in zorgaanbod.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen