Evean en Icare starten Consultatiebureau voor Senioren

Array

ouderenzorgEvean en Icare hebben Consultatiebureaus voor Senioren geopend in Zwolle, Hoogeveen, Lelystad, Zaandam en in Emmen. Zestigplussers kunnen hier terecht om inzicht te krijgen in hun gezondheid en toekomstige gezondheidsrisico’s. Het Consultatiebureau voor Senioren is een initiatief van thuiszorgorganisaties Evean en Icare, de Ledenvereniging Evean/Icare en de zorgverzekeraars van Achmea (Zilveren Kruis Achmea, Groene Land Achmea en PWZ Achmea). Het Consultatiebureau voor Senioren is preventief bedoeld: eventuele aandoeningen of ziektes vroegtijdig signaleren of voorkomen en er zo voor zorgen dat mensen zo gezond mogelijk blijven.

Bezoekers van het Consultatiebureau voor Senioren krijgen persoonlijk advies hoe ze zo gezond mogelijk oud kunnen worden. En ze krijgen handvatten aangereikt om meer de regie over hun eigen gezondheid te kunnen nemen. Een jaar lang krijgen de deelnemers ondersteuning van een gespecialiseerde wijkverpleegkundige die samenwerkt met andere zorgverleners zoals huisartsen, apothekers en ziekenhuizen.

Inzicht in gezondheid
“Vaak weten mensen niet of ze een verhoogd risico hebben om aandoeningen te krijgen, zoals diabetes mellitus of hart- en vaatziekten. Pas als ze klachten krijgen, gaan mensen naar de huisarts. Wij richten ons op het vroegtijdig signaleren of voorkomen van aandoeningen. Wij geven mensen die zich nu gezond voelen antwoord en inzicht of ze een verhoogd risico hebben om bepaalde aandoeningen te krijgen,” legt Jenine Bijker, consulent gezondheidsbevordering en preventie uit. “Eerst brengen wij het algemene gezondheidsrisico in kaart. De mensen vullen hiervoor een korte vragenlijst in. Als hieruit blijkt dat iemand een kwetsbare gezondheid heeft, dan nodigen wij deze persoon uit voor een uitgebreide screening op het consultatiebureau. Wij kijken dan samen met de client naar zijn gezondheid in brede zin: lichamelijk, psychisch en sociaal.”

Eigen regie
De gespecialiseerde verpleegkundige die het onderzoek uitvoert, geeft niet alleen inzicht in de gezondheidsrisico’s maar adviseert ook wat clienten hieraan kunnen doen. “Om invloed op je eigen gezondheid uit te oefenen, moet je weten wat jouw specifieke risico’s zijn en of en hoe je deze kunt beïnvloeden. Daar helpen wij mee. Wij geven concrete handvatten zoals specifieke tips over gezonde voeding, bewegen en waar je terecht kunt als je wilt stoppen met roken,” aldus Jenine Bijker.

Deskundige begeleiding
Daarnaast volgt de verpleegkundige samen met de client de gezondheidsontwikkelingen. Na drie maanden en na een jaar zijn er vervolggesprekken en evaluaties. Er wordt gewerkt met wetenschappelijk onderbouwde en door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gedragen werkmethodieken en meetinstrumenten. Het consultatiebureau werkt nauw samen met lokale en regionale zorgverleners.

Deelname
Het Consultatiebureau voor Senioren is bestemd voor zestigplussers die lid zijn van Ledenvereniging Evean/Icare én die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis Achmea, Groene Land Achmea of PWZ Achmea. Mensen die voor de gezondheidstest en advies in aanmerking komen, worden door het consultatiebureau benaderd met de vraag of ze willen deelnemen. Zelf aanmelden is dus niet mogelijk. Deelname is geheel vrijblijvend en gratis.

Initiatiefnemers
Het Consultatiebureau voor Senioren is een gezamenlijk initiatief van de Ledenvereniging Evean/Icare, thuiszorgorganisaties Evean en Icare en de zorgverzekeraars van Achmea (Zilveren Kruis Achmea, Groene Land Achmea en PWZ Achmea). De organisaties spannen zich gezamenlijk in om het welzijn en de gezondheid van hun leden en verzekerden te bevorderen. Zij hebben een speciaal Gezondheidsprogramma ontwikkeld waaronder een telefonisch coachingsprogramma voor mensen met coronair lijden en de Achmea Medicatie Check door apothekers voor 65-plussers die vijf of meer medicijnen in een bepaalde klasse slikken.

Het consultatiebureau werkt nauw samen met lokale en regionale zorgverleners.

Bron: Evean

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen