KNCV Tuberculosefonds ontvangt Europese award

Array

Situatie in Oost-Europa zorgwekkend, EU traag in regionale regie

TBCKNCV Tuberculosefonds heeft dinsdagavond na voordracht van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de tweede prijs van een Europese NGO award gewonnen in de strijd tegen tuberculose. De award is uitgereikt door de Europese Commissie, European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) en het Europese regiokantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO Euro). Dit gebeurde tijdens een Europese bijeenkomst over tuberculosebestrijding in Luxemburg. KNCV Tuberculosefonds heeft de award gekregen voor haar inspanningen op het gebied van tuberculosebestrijding in Europa, in het bijzonder in Oost-Europa.

KNCV Tuberculosefonds is erg blij met de erkenning voor haar werk. Desalniettemin is KNCV Tuberculosefonds zeer bezorgd over de ontwikkelingen in de Europese regio. KNCV Tuberculosefonds wil de toekenning van de award dan ook vooral gebruiken om aandacht te vragen voor de ontwikkelingen in de Europese regio en om een oproep te doen aan de Europese Unie om leiderschap te nemen in een regio-brede aanpak van de tuberculosebestrijding. Zonder verhoogde inspanning zal Europa de millenniumdoelen voor het terugdringen van tuberculose niet gaan halen. Regievoering vanuit de EU is hoogstnoodzakelijk. Deze stap wordt nog te weifelend gezet. Een nauwe samenwerking tussen EU, WHO Euro, ECDC, maatschappelijke organisaties en technische partners is hierbij van groot belang. KNCV Tuberculosefonds roept dan ook alle 53 landen van de WHO Europa regio op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de belofte uit de ‘Berlijnverklaring’ over tuberculosebestrijding (oktober 2007) met grotere daadkracht te verwezenlijken.

Situatie in Oost-Europa zorgwekkend: multiresistente tuberculose hoogste ter wereld

Europa herbergt slechts zes procent van het totale aantal geschatte tuberculosepatienten wereldwijd. Het aandeel patienten met multiresistente tuberculose (MDR-tbc) in Europa is echter het hoogste ter wereld. En het probleem neemt nog steeds toe. Er zijn naar schatting bijna 70.000 gevallen van multiresistente tuberculose in Europa[1].

Extensief-resistente tuberculose (XDR-tbc), een vorm van multiresistente tuberculose die ook resistent is tegen twee belangrijke categorieen tweedelijns medicijnen, wordt in bijna alle Europese landen aangetroffen. Ook dat is wat KNCV Tuberculosefonds betreft een zorgwekkende ontwikkeling omdat de kans op genezing van XDR-tbc zeer klein is. Alleen goede bestrijding van de normaal gevoelige tuberculose en MDR-tbc kan de verdere toename van onbehandelbare vormen van resistente tuberculose indammen.

Derde punt van zorg is dat tuberculose de belangrijkste doodsoorzaak is onder mensen met een hiv-infectie. Oost-Europa heeft de snelst groeiende hiv/aids-epidemie in de wereld. De dreiging van de dubbele tuberculose/hiv-epidemie neemt daardoor toe.


Tuberculose bedreigt ook Nederland

Door verwaarlozing van tuberculose en multiresistente tuberculose (MDR-tbc) is de tbc-epidemie ten oosten van ons land nu ook een bedreiging voor de volkgezondheid binnen de Europese Unie. Een doortastende aanpak in Oost-Europa kan de volksgezondheid in Nederland en de rest van de Europese Unie beschermen tegen MDR/XDR-tbc. Niet alleen uit Europese solidariteit maar ook uit nationaal belang kan de aanpak van tuberculose bij de bron niet langer worden uitgesteld. Zonder ingrijpen dreigen sommige delen van Europa terug te glijden naar de epidemiologische situatie van de jaren vijftig toen er geen effectieve medicijnen waren tegen tuberculose.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen