Studenten Hanzehogeschool Groningen doen onderzoek met PlayStation 3 bij het radiologie UMCG

Array

playstation3Studenten van het Instituut voor Informatie- en Communicatietechnologie van de Hanzehogeschool Groningen doen al sinds een jaar onderzoek naar mogelijkheden om de PlayStation 3 (PS3) in te zetten voor andere toepassingen dan het spelen van games. In een nieuw project werken studenten aan een applicatie op de PS3 bij de afdeling Radiologie van het UMCG om daarmee de wachttijden voor complexe gevallen aanzienlijk kleiner te maken.

Momenteel doen studenten Spencer Shaw en Frank Blaauw (onder leiding van docent Jos Bredek) onderzoek binnen de Groep Medische Informatica en Beeldbewerking van het UMCG. Zij bijten hiermee het spits af in een langer lopend onderzoek naar mogelijkheden om de PS3 te gebruiken bij het sneller lezen en beoordelen van röntgenbeelden. Op dit moment gaat nog veel tijd verloren aan het wachten op resultaten van zware berekeningen. Door gebruik te maken van de PS3 als supercomputer kunnen deze wachttijden aanzienlijk verkort worden. Peter van Ooijen, stagebegeleider UMCG: ‘In de medische wereld hebben we te maken met grote hoeveelheden data, waarmee soepel en eenvoudig omgegaan moet kunnen worden. Hiervoor wordt steeds meer gekeken naar mogelijkheden uit de gaming industrie.’

Tijdens hun stage werken Frank en Spencer aan de start van een framework waarmee medische data bewerkt kan worden (voornamelijk afbeeldingen). Het is de bedoeling dat de applicatie draait op een PS3. Voor dit systeem is gekozen omdat deze een processor bevat die bijzonder krachtig is (Cell Broadband Engine™). De opdracht is experimenteel van karakter. Het project is te groot om in één stage uit te voeren. Er wordt in een volgend stadium, door andere personen, aan doorgewerkt.


Bron: Hanzehogeschool

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen