Arts en zorgverzekeraar vormen een huwelijk

Array

huwelijkArts en zorgverzekeraar vormen een huwelijk bij Kaiser Permanente
Gedurende het zestigjarig bestaan van Kaiser Permanente was de samenwerking tussen enerzijds de zorgverzekeraar en ziekenhuisleiding en anderzijds de huisartsen en specialisten,  als die van twee partners in een huwelijk. Er waren slechte tijden en goede tijden. Soms hadden de partners een relatietherapeut nodig. Maar het was nooit zo dat een van beide partners machodominant was en de andere maar moest volgen. Het was ook niet zo, dat de een aan de ander een dictaat kon opleggen.

Het is, vanuit die ervaring redenerend, niet zo dat in Nederland een zorgverzekeraar zo maar een ziekenhuis en medische maatschappen kan overnemen. Er is veel voor te zeggen dat zorgverzekeraar en ziekenhuis integreren, maar dan zoals in een huwelijk: met gelijkwaardigheid en met liefde van twee kanten en met ruimte om desnoods weer te scheiden. Dan worden artsen, zorgverzekeraar en ziekenhuisleiding samen verantwoordelijk van kosten en kwaliteit van zorg.

Deze wijze woorden sprak Paul Wallace, directeur Innovatie van Kaiser Permanente. Hij  gaf na Minister Klink een gastcollege over leidinggevende artsen bij Kaiser Permanente. Zijn lezing treft u aan op www.integratedcare.nl , doorklikken op nascholing en gehouden congressen. Tot zover dit bericht.

In de Julius Masterclass Geïntegreerd Management van Kwaliteit en Financien van Patientenzorg gaan docent dr. Henk van der Steeg, ondergetekende en tal van vooraanstaande gastdocenten  uitvoerig in op  het creeren van een open, niet-vijandige en stabiele relatie tussen professionals, Raad van Berstuur van de zorginstelling en zorgverzekeraar in Nederland en bij Kaiser Permanente. Daarnaast komen vele andere recente ontwikkelingen in het financiele management, het omgaan van kwaliteitsindicatoren en de koppeling van kwaliteitsborging met kostenbewaking.

Heft u als professional een  blinde vlek voor financieel management? Heeft u als manager bedrijfsvoering of controller geen kaas gegeten van kwaliteitsmanagement? Volg dan deze gemengde Masterclass vol deelnemers met ook blinde vlekken. Surf  naar www.integratedcare.nl , klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld u aan. Op dit moment hebben acht personen zich ingeschreven van verschillende pluimage. Gemiddeld komt er per week één aanmelding bij. De Masterclass begint op 17 september.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen