Pilot Medische Gegevens in Medisch Centrum Haaglanden

Array

Patient krijgt simpel, snel en veilig toegang tot eigen medische informatie
medisch-gegevensPatienten van Medisch Centrum Haaglanden (MCH) kunnen vanaf nu online hun medische gegevens inzien via medischegegevens.nl, waar en wanneer ze willen. Het MCH (in Den Haag en Leidschendam) is het eerste ziekenhuis dat deze dienst als pilot aanbiedt. De patient bepaalt zelf wie toegang krijgt tot zijn of haar medische informatie. Alexander de Vries, chirurg en mede– eigenaar van MyOwnFile, het bedrijf dat www.medischegegevens.nl heeft ontwikkeld: “Het EPD is voor artsen, medischegegevens.nl is gemaakt voor de patient.”

Via medischegegevens.nl kunnen patienten met een speciale inlogcode hun gegevens achter de computer inzien. Zo komen bijvoorbeeld operatie- en laboratoriumuitslagen, röntgenonderzoek, allergieen voor bepaalde medicijnen, en verslag- en ontslagbrieven beschikbaar. Het gaat om circa 90% van het medisch dossier. Vanaf juli kunnen de eerste mensen zich aan het inschrijfbureau van het MCH inschrijven en gebruikmaken van het digitaal inzien van de persoonlijke informatie via www.medischegegevens.nl.

Handig
Initiatiefnemer Alexander De Vries: “Het systeem is simpel, snel en veilig. Je hebt alleen maar een mobiele telefoon en een internetaansluiting nodig. 1 Overal en op elk moment van de dag hebben patienten de beschikking over hun medisch dossier. En dat is erg handig, bijvoorbeeld om samen met de huisarts de gegevens te bekijken. Maar ook om thuis de foto ’s te laten zien aan familie of vrienden. Of om de gegevens te bespreken met een andere arts. Ook mensen die veel reizen kunnen in het buitenland makkelijk bij hun medische gegevens.”

Veilig en compleet
“Veel mensen vragen bij onze polikliniek of het secretariaat een kopie aan van hun dossier. We kopieren nu zo’n duizend dossiers per jaar en dat is het topje van de ijsberg”, legt de chirurg van het MCH uit. “Via medischegegevens.nl wordt medische informatie voor een patient gemakkelijk toegankelijk.

Veilig, compleet, up-to-date en effectief. Niet alleen voor de patient zelf, maar ook voor andere ziekenhuizen, artsen en bijvoorbeeld apothekers –mits de patient daarvoor toestemming geeft. Het delen van deze medische gegevens spaart werk en kan fouten voorkomen. Zo zijn patienten beter geïnformeerd over hun behandeling.”

De keuzevrijheid van de patient staat voorop. De veiligheid van het systeem is volledig gewaarborgd. Een check met patientenpas, paspoort en/of burgerservice valt onder de veiligheidseisen. De gebruiker heeft verder de beschikking nodig over een mobiele telefoon en een pc. Via de telefoon ontvangt de ingelogde patient een code, vergelijkbaar met de TAN-code die diverse banken gebruiken. Met deze code krijgt hij of zij op dat moment toegang tot zijn/haar gegevens. De Vries: “Dit past in deze tijd waarin mensen steeds meer zaken online regelen.

Nu kunnen onze patienten dus ook zelf hun medische gegevens digitaal bekijken. Het EPD is voor artsen. Medischegegevens.nl is voor patienten: moderne, geïnformeerde consumenten die in samenspraak met huisarts, apotheker of ziekenhuis inzicht willen krijgen in hun persoonlijke medische gegevens.”

Bron: MCH

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen