Substitutie en delegatie binnen spoedposten (afl. 6)

Array

verpleegkundigeEen spoedpost heeft grote voordelen voor patienten en minder economische voordelen . De cultuurverschillen tussen huisartsenposten en SEH’s zijn groot, maar te overbruggen. |ie ook vorige berichten over deze onderwerpen.

Deze aflevering van de serie mini-colleges over spoedposten gaat over het verschil tussen substitutie en delegatie van patientenzorg. Stel, een verpleegkundige trieert een aanloper bij binnenkomst op de spoedpost. Gebruikelijk is dat zij dat doet in opdracht van en onder eindverantwoordelijkheid van de huisarts. In dit geval is er sprake van takdelegatie.

Doet zij dat als een BIG geregistreerde professional, namelijk als verpleegkundig specialist, dan draagt zij zelf de verantwoordelijkheid voor de triage. Er is dan sprake van substitutie. Dat is ook het geval als een huisarts of een SEH-arts de verantwoordelijkheid voor diagnostiek en behandeling binnen de spoedpost overneemt van bijvoorbeeld een chirurg.

Delegatie op een spoedpost is meestal formeel geregeld, maar kan in de praktijk geleidelijk groeien. Aan ervaren triagisten worden dan geleidelijk meer taken toevertrouwd. Er is dan sprake van earned autonomy. Substitutie van taken van een specialist naar een huisarts of een SEH-arts hoeft op een spoedpost niet voor 100% te gebeuren. Zo kan het een afspraak zijn dat vrouwen in barensnood direct naar een gynaecoloog gaan en niet eerst gezien worden door een huisarts. Tot zover een uiteenzetting over de begrippen delegatie en  substitutie die beide vallen onder het verzamelbegrip taakherschikking (Engels: task transfer).

De volgende aflevering gaat over de vraag welke taakherschikking geschikt is op een spoedpost om tijd-, kwaliteit- en financiele winst te boeken.  Graag ontvang ik reacties van lezers over taakherschikking binnen het nieuwe fenomeen van spoedposten. Deze serie minicolleges op afstand via het internet gaat vooraf aan het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH’s op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig (!!) workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg.

Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten uw eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen