Discussiepunten en aanbevelingen over richtlijnen en geneesmiddelen

Array

dure-geneesmiddelen1De CG-Raad maakt deel uit van de Coördinatiegroep Geneesmiddelenbeleid. Deze groep houdt in 2009 en 2010 bijeenkomsten voor patientenorganisaties over onderwerpen die samenhangen met de kwaliteit en beschikbaarheid van geneesmiddelen. De eerste bijeenkomst over ‘richtlijnen en geneesmiddelen’ heeft plaatsgevonden op 18 juni.

Richtlijnen in de zorg zijn bedoeld ter ondersteuning van behandelingen. Wat betekenen de richtlijnen voor medicijngebruikers met een chronische aandoening? Hoe kun je als vertegenwoordiger van patientenverenigingen invloed uitoefenen op de totstandkoming van richtlijnen? Deze en andere vragen kwamen op de bijeenkomst van 18 juni uitgebreid aan de orde. Er werd gediscussieerd over de volgende onderwerpen:

  • de manier waarop je als patientenorganisatie actief invloed uit kunt oefenen op richtlijnen.
  • de invalshoek van waaruit je kijkt naar richtlijnen, deze kan per chronische ziekte verschillen. Zo is het voor mensen met reuma van belang dat zij kunnen kiezen uit een breed scala aan werkzame geneesmiddelen, terwijl mensen met hart- en vaataandoeningen vooral de nadruk leggen op het verkleinen van risico’s bij behandelingen en medicatie.
  • De duurzaamheid van richtlijnen.
  • Zeldzame ziekten en richtlijnen.

Klik hier voor een uitgebreid verslag met conclusies en aanbevelingen, waarin tevens opgenomen de deelnemers aan de Coördinatiegroep Geneesmiddelenbeleid. Een aantal handige handreikingen over richtlijnen voor patientenorganisaties. De Coördinatiegroep houdt in 2009 en 2010 een aantal bijeenkomsten rond thema’s die direct samenhangen met de kwaliteit en de beschikbaarheid van medicijnen. Het is de bedoeling via deze bijeenkomsten te komen tot meer kennisuitwisseling tussen organisaties en tot een gezamenlijke strategische inzet voor een goed medicijnbeleid. De inhoudelijke bijdragen en discussies bieden veel informatie waar organisaties van mensen met een chronische ziekte iets aan hebben. De eerste bijeenkomst over het thema ‘richtlijnen’ vond plaats op 18 juni 2009.

Bron: CG-Raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen