Verklaring ziekenhuis JBZ in zake zwemschool La Rue

Array

benno-larueDe uitlatingen van een oud-medewerker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het Brabants Dagblad van 16 juni jl. en bij hebben veel reacties opgeroepen. Volgens de ex-medewerker waren de geruchten over misstanden in zwemschool La Rue ook tot het ziekenhuis doorgedrongen en aanleiding om deze zwemschool niet meer aan te bevelen. Verschillende ouders van kinderen die zwemles hadden van zwemleraar Benno L., hebben hierover hun verbazing en woede uitgesproken omdat zij hiervan nooit op de hoogte zijn gesteld. Zij hebben ons gevraagd toe te lichten hoe een en ander precies zit.

Inderdaad circuleerden ook bij ons geruchten over ongewenst gedrag van de eigenaar van de particuliere zwemschool die bij ons twee maal per week het zwembad huurde. Voor zover wij kunnen nagaan, is dit rond 2003-2004 en rond 2007 geweest. Het ziekenhuis heeft hierover indertijd contact opgenomen met de instanties die daarvoor aangewezen zijn. Omdat de geruchten nooit bevestigd werden, zijn geen verdergaande maatregelen genomen.

Een zeer beperkt aantal medewerkers beschikte indertijd over geruchten uit de derde hand. Er was geen sprake van concrete klachten van ouders, kinderen, hulpverleners of andere zweminstructeurs die in de zwemschool lesgaven. Integendeel, ons bereikten positieve berichten over de resultaten die met de kinderen bereikt werden.

Politieonderzoek
In afwachting van het politieonderzoek zijn de betrokken medewerkers terughoudend geweest in het noemen van de zwemschool. Toen het politieonderzoek geen belastende feiten voor de zwemleraar opleverde, was er geen reden voor aanvullend beleid. Het feit, dat deze geruchten gingen, is ook niet breed verspreid binnen het ziekenhuis omdat het niet juist is om mensen te beschuldigen van dergelijke zware misdrijven als die beschuldiging niet hard gemaakt kan worden. De zwemleraar had bovendien een zeer goede reputatie in het omgaan met deze kinderen.

Dat is de reden dat de artsen binnen het ziekenhuis zich niet langer terughoudend hebben opgesteld richting deze zwemschool. Net als bij veel andere instellingen verschenen ook bij ons de folders van de zwemschool weer in het rek. Nieuwe artsen zijn niet op de hoogte gesteld van de oude geruchtenstroom.

Objectief
Met de kennis van nu is het moeilijk om objectief naar deze zaak te kijken. Zijn wij en alle anderen die om deze ouders en hun kinderen heen staan voldoende oplettend geweest? Het Jeroen Bosch Ziekenhuis leeft mee met de ouders en kinderen die zijn geraakt door de zwembadaffaire. Het spreekt voor zich dat we er alles aan willen doen om dergelijke misstanden te voorkomen. Daarom onderzoeken we nu hoe we nog beter kunnen omgaan met signalen van kindermisbruik. Dit onderzoek zal worden verricht door de Werkgroep Kindermishandeling van ons ziekenhuis.

Voor de getroffen ouders en kinderen vinden wij het heel erg wat er is gebeurd. Samen met hen wachten we af wat het politieonderzoek zal opleveren. Wij wensen de ouders veel sterkte in deze onzekere tijd.

Voor de kinderen die nu geen zwemles meer hebben, werken we mee aan een goede oplossing, zodat zij alsnog hun zwemdiploma kunnen halen.

Raad van Bestuur
Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen