Methode ontdekt om overtraining vast te stellen

Array

straoStressgerelateerde ziekten, zoals overtraining, komen steeds vaker voor bij mensen en paarden. Tot op heden was er nog geen diagnostische test beschikbaar om de aandoening overtraining met zekerheid vast te stellen. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn er in geslaagd om overtraining bij het paard vast te stellen door het meten van de nachtelijke groeihormoonafgifte. De resultaten van dit onderzoek bieden perspectief voor een betere behandelmethode voor vergelijkbare stressgerelateerde syndromen bij de mens, zoals bijvoorbeeld burn-out.

Overtraining betekent een vermindering van de prestatie ondanks gelijk gebleven of toegenomen training. Een indicator voor overtraining is de afgifte van het nachtelijk groeihormoon. Dit hormoon speelt zowel een rol bij groei als bij stress. Door de hoeveelheid hormoon in het bloed van het paard te meten, kunnen onderzoekers de diagnose overtraining vaststellen. Vervolgens kan gericht gezocht worden naar effectieve preventie- en behandelmethoden.


Overtraining bij de mens

Bij atleten zijn meer dan 200 symptomen beschreven voor overtraining, maar tot nu toe is geen enkel symptoom specifiek voor het ziektebeeld. Dit betekent dat overtraining nog steeds niet met zekerheid vastgesteld kan worden in een vroeg stadium. Bij mensen wordt daarvoor een POMS-enquête (Profile of Mood State) gebruikt om de diagnose overtraining te stellen. Deze enquête meet de veranderingen in gedrag en geestesgesteldheid, die tot nu toe de meest betrouwbare indicatoren voor overtraining lijken. Nader onderzoek moet uitwijzen of het meten van de nachtelijke groeihormoonafgifte, zoals bij paarden gebeurt, ook bij de mens gebruikt kan worden om stressgerelateerde ziekten, zoals overtraining en burn-out, vast te stellen.
Samenwerking

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Universiteit Maastricht, de Vrije Universiteit Brussel en de University of Virginia (Verenigde Staten).

Referentie

Overtrained horses alter their resting pulsatile growth hormone secretion, E. de Graaf-Roelfsema, P.P. Veldhuis, H.A. Keizer, M.M. van Ginneken, K.G. van Dam, M.L. Johnson, A. Barneveld, P.P. Menheere, E. van Breda, I.D. Wijnberg, J.H. van der Kolk. American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen