Simpele balanstraining voorkomt enkelverstuikingen

Array

balance-traning-enkel1Een eenvoudig oefenprogramma, gebaseerd op een serie simpele balansoefeningen, reduceert het risico op een recidiverende enkelverstuiking met 35%. Dit concludeert baanbrekend VUmc-onderzoek dat vandaag door het British Medical Journal op bmj.com is gepubliceerd.

Enkelverstuikingen zijn de meest voorkomende sportblessures. In Nederland vinden naar schatting 234.000 enkelverstuikingen per jaar plaats. De kosten van deze blessures lopen op tot meer dan €84.000.000.
Met name in het eerste jaar na een enkelverstuiking bestaat er een verhoogd risico op herhaling van dit letsel. De helft van deze zogenaamde recidiverende letsels leidt tot chronische pijn, langdurige klachten en EXTRA medische consumptie. Daarom heeft het EMGO Instituut een individueel uitvoerbaar oefenprogramma voor de preventie van recidiverende letsels ontwikkeld. Tevens is een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van dit programma.

Een groep van 522 geblesseerde sporters (274 mannen en 248 vrouwen) tussen de 12 en 70 jaar oud werden verdeeld over twee groepen: een balanstraining- en een oefengroep. De balanstraining bestond uit drie trainingssessies per week van maximaal dertig minuten. De oefeningen werden steeds moeilijker en zwaarder naarmate de acht weken vorderden. De oefengroep van 256 sporters kreeg een acht weken durend neuromusculair oefenprogramma aangeboden.

Alle sporters werden gedurende een jaar gevolgd. Tijdens deze periode rapporteerden 145 sporters een recidiverende enkelverstuiking; 56 (22%) in de balanstrainingsgroep en 89 (33%) in de controlegroep. Deze studie toont aan dat het balansprogramma het risico op een recidiverende enkelverstuiking met 35% reduceert.
Volgens de onderzoekers is de effectiviteit van een acht weken durend neuromusculair oefenprogramma groot. Brede implementatie van dit uiterst effectieve programma zal tot grote economische winst leiden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen