De Unie verwerpt kartelvorming ziekenhuizen

Array

verpleegstersInstroom jongeren en zorgprofessional extra beknot“. Dat zegt Susan Mogony van vakbond De Unie, sectormanager overheid, zorg en welzijn. Ze noemt het convenant een unicum, want dit soort afspraken tussen zoveel ziekenhuizen komt bijna nooit voor. “Dit zg. convenant komt feitelijk neer op kartelvorming. Er is sprake van prijsafspraken tussen 12 ziekenhuizen in Brabant en Zeeland, gedacht vanuit kostenreductie in het voordeel van de werkgever, terwijl de werknemer in deze ziekenhuizen nog eens extra aan de ketting wordt gelegd in de arbeidsvoorwaarden. Extra, omdat de cao toch al geen enkele ruimte biedt voor flexibilisering en maatwerk”, stelt Susan vast.

Op het eerste gezicht lijkt het heel sympathiek dat deze grote ziekenhuizen gaan investeren in mensen om de instroom van nieuwe en gespecialiseerde zorgprofessionals te bevorderen. Wie echter het zg. convenant tegen het licht houdt, ontdekt ingrijpende verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden. De jongeren die nu instromen in deze opleidingen krijgen door dit convenant te maken met een meer belastende terugbetalingsregeling van de studiekosten, als je wilt overstappen naar een andere werkgever.

Wil je als werknemer een overstap maken naar een andere werkgever, dan wordt je via dit convenant ook nog eens 12 maanden geweerd bij de aangesloten ziekenhuizen. Uit nadere bestudering blijkt dat de werkgevers van deze grote groep zorginstellingen met zijn allen resultaatgericht werken aan kostenreductie, terwijl ze beweren dat de bestaande cao het voorbeeld is. Echter de regelgeving t.a.v. schaarstetoeslag zoals deze opgenomen is in de cao wordt hiermee ondermijnd en ontmanteld.

De Unie concludeert dat het convenant contraproductief werkt, omdat de keuzevrijheid, maatwerk, van de individuele professional wordt beknot tot “vooroorlogse principes”. Daarom zal De Unie zich keren tegen dit gevormde kartel omdat het eigentijdse arbeidsvoorwaarden blokkeert. Daarbij worden juridische stappen niet uitgesloten, als dit convenant niet van tafel gaat. “Want het convenant druist met zijn beperkingen in tegen de door het kabinet en het Europees Parlement zo gewenste flexibilisering van de arbeidsmarkt.Juist in deze tijd met de tekorten in de arbeidsmarkt binnen deze sector en het slechte imago van de zorg (werkdruk etc.) jaagt dit zogenaamde convenant nog eens extra groepen mensen de zorg uit, terwijl we in Nederland zorgprofessionals nu en in de toekomst hard nodig hebben”, aldus De Unie sectormanager.

Bron: De Unie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen